Хліб з плесенью: викинути чи з’їсти
Причини появи цвілі
Після закінчення терміну придатності, зазвичай це 3 доби, хліб повинен черствіти, перетворюючись на сухар. Але сьогодні таке явище можна побачити дуже рідко, оскільки він навіть бувши ще м’яким, починає покриватися цвіллю. Причин може бути кілька:
- погано пропечена булка;
- антисанітарні умови у пекарні;
- подрібнення зіпсованого хліба та додавання крошки у свіже тісто.
Не викидати ж цілий буханець хліба через маленьку цвіль! Чи все ж таки викідати?
Цвіль виглядатиме з того ж сімейства, щоб і гриби. Навіть під мікроскопом вона виглядає так само.
Якщо цвіль потрапила з хлібом у кишківник чи дихальні шляхи, вона почне виділяти мікотоксини, у такому разі відбудеться відруєння організму. Тобто з’їдений зараження продукт запросто може стати причиною інтоксикації. Не менш небезпечне вдихання суперечка. Це погано позначиться на дихальній системі та викличе хронічний перебіг захворювань.
Варто відзначити, що деякі мікотоксини бувають надзвичайно небезпечними: вражають центральну нервну систему, порушують процес кровотворення, шкодять гормональній та імунній системі, впливають на печінку та почки, викликають язви на слизовій оболонці шлунка.
Але навіть відрізати місце з плесенью і з’їсти ніби нормальний хліб — не можна. Те, що ви бачите на краю хліба, може бути лише верхівкою цвілі. А її суперечки можуть бути по всій буханці хліба. І це не говорячи вже про різні бактерії.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!