Людям із проблемами нірок лікарі рекомендують уникати споживання оброблених продуктів, інформує sutura.org.ua

Здорові почки врівноважують мінеральний баланс тіла, насамперед, солі та калію. Завдяки їх функціонуванню зберігаються корисні поживні речовини і викидаються відходи з сечею, виробляються гормони, що впливають на роботу інших органів.

Говорячи про харчування, що допомагає підтримувати здорове функціонування нірок, знижує ризик їх пошкоджень, фахівці розповіли, які продукти мають бути у раціоні.

Вода

Клітини тіла використовують воду для транспортування токсинів у кровотік. Ця кров проходить через почки, а потім організм використовує воду, щоб відфільтрувати токсині і створити січу, яка виводитиме їх з організму. Ось чому для гарної форми почок важливо споживати достатньо чистої рідини, що не містить солі та цукру.

Водночас фахівці відзначають, що “за наявності певних захворювань нірок лікар повинен визначати, яку кількість води та білка слід споживати щодня”.

Яблука

Вони є гарним джерелом пектину — розчинної клітковини, що допомагає знижувати рівні холестерину та глюкози, а також антиоксидантів. Цей фрукт дуже корисний для почок: він допомагає покращити функціонування кровоносної системи та кровопостачання парного органу.

Риба

Жирні кислоти омега-3 є незамінними поживними речовинами, які наш організм не може виробляти самотужки. Холодноводна жирна риба є їх відмінним природним джерелом. Жири омега-3 сприяють зниженню кров’яного тиску, що знижує ризик пошкодження почок.

Журавліна

Ця ягода відома своєю захисною дією від інфекцій січового міхура. Її компоненти запобігають прилипання бактерій до стінки січового міхура. Таким чином журавлина покращує здоров’я нірок.

Обережніше з продуктами, що містять фосфор!

Люди з хворими почками повинні контролювати вміст фосфору і калію в продуктах та їсти їх менше. До продуктів із низьким вмістом фосфору належать свіжі фрукти та овочі, хліб, макаронні вироби, рис, кукурудза. Високим вмістом фосфору відрізняються м’ясо, птиця, вівсяні пластівці, молочні продукти, боби, консерви, кола.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей та не замінює професійні медичні консультації, діагностику чи лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.