Сучасній людині все більше доводиться працювати без сну та відпочинку, швидко пристосовуватися до зміни розумової діяльності, працювати в авральному режимі. За таких умов виникає швидка стомлюваність, накопичується напруга, стресс, що неодмінно призводить до дратівливості чи апатії.

Їжа для розуму – це не тільки пізнавальна література, роздуми та розмови на всілякі глибокі теми, складні завдання та самоаналіз, а й продукти харчування.

Під час інтенсивної розумової діяльності, організму життєво необхідно отримувати продукти, що покращує його роботу та роботу мозку. Адже, їжа, яку ми вживаємо, найпрямішим чином впливає на стан нашого здоров’я.

Важливо! Уживана їжа, має бути тільки органічна, тобто без вмісту пестицидів. Вчені довели, що фрукти та овочі, оброблені пестицидами, IQ людини знижують. Тому обов’язково виключіть зі свого раціону консерванти і всі шкідливі хімічні речовини, якими такі багаті солодкі газовані напої та всілякі ковбаси, а також спиртні напитки, які і зовсім викликають деструкцію мозкових клітин.

Йдемо далі, незважаючи на те, що нікотин – нехарчовий продукт, він все ж таки не менш небезпечний для вашого мозку. Тому, для початку обов’язково усуньте всі «шкідливості» і, запевняю вас, позитивний результат не заставить собі довго чекати.

Сучасна медицина стверджує: якщо в організмі постійно присутні витамини і мікроелементи, що живлять мозок, то навіть у дуже зрілому віку, зберігається прекрасна пам’ять і острий розум.

Харчування завжди має відповідати активності розумової діяльності. Не можна переїдати і недоїдати – у цій справі важлива «золота середина».

Як усі ми знаємо, виснажена дієтою людина, набагато повільніше реагує на що відбуваються навколо нього події, стає неуважною, розсіяною. А все тому, що ви тримаєте на мізерному харчуванні не тільки весь організм, а й мозок зокрема.

А ось короткочасне голодування – цілком припустимо, воно сприяє очищенню організму, а отже, покращується зовнішній вигляд, а водночас, несе ще один дуже приємний, дивовижний ефект – пробуджує здатність творити.

Є і зворотна ситуація: при переїданні – наш мозок не працює на повну силу, оскільки всі сили спрямовані на перетравлення їжі, а не на розумові процеси.

Майте на увазі! Продукти слід приймати дозовано, розподіляючи раціон протягом дня.

Обов’язково знідайте, адже давно відомо, що найвища активність у людини вранці, а значить, харчування обов’язково має бути насиченим. Найкорисніший завтрак – сир з низьким вмістом жирів, овощний омлет, апельсиновий сік, бутерброди з арахісовим маслом та яйцо некруто.

Також йде справа і з обідом, він повинен бути повноцінним (вміщати невеликі порції гарячих та холодних страв). А вісь ужин – хай буде легким, досить підкріпитися овощним салатом і куском риби.

Отже, ось наша добірка кращих продуктів харчування для мозку:

1. Ягоди

Чорниця, ожина та малина – повні антиоксиданти – затримує старіння мозок, прискорює приплив крові до мозку. Вищеназвані ягоди містять і безліч компонентів, корисних для покращення пам’яті.

Чорниця підвищує здатність до навчання і підсилює гостроту зору. Досить вживати названі ягоди один раз на день, для досягнення відмінних результатів.

Ви можете в домашніх умовах, приготувати смачний і дуже корисний коктейль, для цього вам знадобиться: суміш чорниці, чорничний йогурт, половинка банана та мелений лід.

2. Морепродукти (риба, устриці)

Дуже корисно для здоров’я, особливо для мозку – вживати рибу. Давно відомо, що швидка та плідна робота мозку неможлива без Омега-3 та 8 амінокислот. Саме тому червона риба (лосось і сьомга), а зокрема дикий лосось, обов’язково повинні бути присутніми у раціоні кожного людини. Якщо їсти лише одну порцію риби на тиждень, то можна значно зменшити свої шанси на хворобу Альцгеймера.

У багатьох країнах тунець внесений до списку обов’язкових продуктів, які людина повинна вживати хоча б раз на тиждень, і це недарма, адже тунець – один із найважливіших продуктів, що живлять мозок.

Будь-яка риба містить велику кількість корисного для мозку фосфору і надає ясність розуму йоду.

Устриці – дуже корисний продукт для роботи головного мозку. Причина того, високий вміст цинку і заліза, що дозволяє зберегти гостроту розуму і покращити здатність легко згадувати необхідні факти.

3. Горіхи, насіння

Майже всі види горіхів дуже корисні для мозку. Набір, що містяться в них поживних речовин, сприяє ясному мисленню, погляд на життя змінюється на позитивний, і все це завдяки жирним кислотам омега-6 та омега-3, які виконують роль антидепресантів.

У деяких горіхах і насінні також багато тіаміну і магнію, які покращують пам’ять, когнітивні функції і харчування мозку.

Волоський горіх – відмінне джерело цинку, калію, кальцію, магнію, залізу та фосфору. Ці речовини є головними складовими клітин мозку. Волоський горіх також багатий на витамини С, Р, РР, завдяки чому мозкова активність підвищується.

Бразильський горіх (один із найбільш жирних горіхів) – найбагатший джерело селену (найпотрібніший елемент для головного мозку).

Гарбузове насіння вміщує в собі велику кількість цинку, різні кислоти, витамини А і В, всім це сприяє зниженню загальної стомлюваності організму і покращує настрій. Якщо ви хочете отримати ще більше цікавої інформації про орехи та їх користь, то рекомендую пройти по посиланню, а про користь насіння ви дізнаєтесь зі статті.

Оптимальні добова доза: 30 – 50 г, є і протипоказання: люди схильні до алергічних реакцій потрібно бути гранично обережним. Вживання горіхів у великих дозах може обернутися загостренням захворювання підшлункової залози та печінки.

4. Пряна їжа

Каррі. Основний інгредієнт у порошку каррі – куркумін, у ньому повно антиоксидантів. А вони якраз борються проти старіння мозку, підтримуючи когнітивні функції, що погіршуються з віком.
Шафран – його називає «цар приправ», містить цілий комплекс мінеральних речовин, велика кількість витаминів групи В, аскорбінової кислоти. Шафран покращує роботу мозку, гостроту зору і навіть лікує нервні розлади.
Кориця – виводити з організму непотрібну сіль і сприяє активній діяльності мозку, а все завдяки вмісту трьох важливих компонентів: коричневий спирт, коричневий альдегід та ціннамілацетат.
Додавайте різні спеції в страві, адже вони не тільки покращують смак, але і дуже корисні для здоров’я.

5. Овочі

Морква – комора вітамінів, що містить велику кількість лютеоліна, з’єднання, яке може знизити віковий дефіцит пам’яті та ризик розвитку запальних захворювань головного мозку. До того ж морква містить у собі бета – каротин (джерело ретинолу) необхідного для гарного зору. Одна морква – добова доза витамину А. Морквяний сік ж фахівці рекомендують вжити не більше 200 грамів на день.
Буряк – багато залізо, йод і глюкоза, тобто всі важливі речовини для плідної роботи нашої голови. Рекомендується з’їдати 150 г буряка на день, але не більше. Вживайте варену, так і сиру м’якоть коренеплоду. А вісь свіжоприготований сік, краще розвести з іншим соком, наприклад, яблучний.
Капуста та шпинат – це ще один корисний продукти, які дуже потрібні для мозку. Дуже добре допомагає, коли є необхідність згадати про забуту інформацію. Багаті витамини В6 і В12, фолієва кислота, багаті залізо. Про всілякі види капусти, а головне про їх колосальну користь для організму ви можете дізнатися, пройшовши за посиланням.

Майте на увазі! Шпинат протипоказань при деяких захворюваннях нірок та жовчного міхура.

6. Фрукти

Яблука, груші, абрикоси – містить залізо, що допомагає наситити мозок, потрібний для підтримки активності кислорода. Для дорослого людини рекомендується щодня вживати не менше 300 – 400 г фруктів на день.

Це, звичайно ж, не всі продукти, які живлять мозок, але думаю цього вже достатньо, щоб стати більш роботоздатним, активним і життєрадісним людиною.

Харчуйтесь з користю. Будьте здорові та позитивні. І пам’ятайте, що не менш важливою і корисною є «їжа» для мозку – регулярні вправи для розвитку мислення.