Шпинат — один із найкорисніших видів зелені, багатий на витамини і мінерали. Шпинат має безліч переваг для здоров’я очей, мозку, серця та судин, інформує sutura.org.ua

Ось кілька науково обґрунтованих корисних властивостей шпинату, які варті того, щоб їсти його частіше.

Шпинат покращує роботу мозку

Шпинат багатий на антиоксиданти, такі як: витамин A, лютеїн і бета-каротин, тому його регулярне вживання корисне для здоров’я мозку. Антиоксиданти підтримують когнітивні функції та допомагають відстрочити старіння мозку. Це підтверджує дослідження 2018 року, в якому вчені оцінювали розумові здібності учасників віком від 58 років, які регулярно вживали листові овочі та зелень.

Є багатим джерелом вітамінів і мінералів

Шпинат – відмінний джерело витаминів і мінералів, таких як: кальцій, залізо, калій, витамин С і натрій. Також він містить цинк, фолієву кислоту, витамин А, витамин К, бета-каротин, лютеїн та зеаксантин.

Покращує зір і захищає очі від ультрафіолету

Завдяки високому вмісту лютеїну та зеаксантину шпинат захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолетових лучів, а також знижує ризик розвитку хронічних захворювань очей. Дослідження вчених з Університету Мельбурна (Австралія) показало, що у людей, які споживали велику кількість лютеїну та зеаксантину з продуктів, значно знизилася ймовірність розвитку ядерної катаракти.

Знижує ризик анемії

Одна з найпоширеніших причин виникнення анемії – це дефіцит заліза. У шпинаті висока концентрація заліза, яка не лише знижує ризик розвитку анемії, а й допомагає вилікувати її. Саме тому тим, хто найбільше схильний до ризику розвитку анемії (діти, вагітні та годуючі жінки), рекомендується частіше їсти продукти, багаті залізом, у тому числі і листові овочі.

Знижує артеріальний тиск

Природні нітрати, що містяться у шпинаті, можуть покращити роботу сосудів, зменшити жорсткість артерій та знизити кров’яний тиск. Також шпинат здатний збільшити виробництво в організмі оксиду азоту, який допомагає розширювати кров’яні судини.