Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Користь горіхів
Горіхи споживалися нашими предками з давніх часів. Про це свідчать археологічні знахідки, де були знайдені інструменти – горіхоколи. Ще в плейстоценову епоху люди зрозуміли корисність цього продукту. Без жодних досліджень.
Завдяки працям вчених вдалося з’ясувати, що горіхи є постачальником вітамінів Е та В2. В їх складі міститься багато білків, мінералів (фосфор, магній, мідь, селен), незамінних жирних кислот та антиоксидантів. До речі, останніх у сирому волоському горісі міститься вдвічі більше, ніж у інших орехах.
Якщо регулярно споживати орехи, а особливо волоські та миндаль, то концентрація холестерину в крові може зменшитися. Вони сприятливо впливають на роботу серця. Також їх рекомендують їсти хворим на цукровий діабет.
Волоський горіх можна просто їсти і отримувати задоволення, але якщо його використовувати в приготуванні різних страв, він додасть їм особливий смак та аромат. У східній та кавказької кухні він завоював найбільшу любов.
Горіх наділяє будь-який салат, суп, соус, овочі, м’ясо, десерти та випічку неповторним вишуканим смаком. Найпопулярніші страви з ним – це чурчхела, нуга, сациві, пахлава та багато інших. Також волоські орехи додають у деякі сорти мороженого, конфет, печива, тортів, у халву. У Франції орехи додають навіть у ковбасу.
З ядра волоського горіху одержують олію, якою заправляють овочеві та фруктові салати. А ось із зелених ( недостиглих ) плодів готують варення з дивовижним смаком.
Волоський горіх корисно вживати людям, зайнятим розумовим і фізичним трудом. Також для профілактики захворювань серця та судин, недокрів’я та атеросклерозу. Оріхи необхідно їсти тим, хто проживає в зоні з підвищеним радіоактивним тлом.
На день досить приблизно 4-5 горіхів, щоб організм отримав корисні елементи. А якщо його доповнити чорносливом, зюмками та курагою, це збільшить чоловічу силу, а також стане помічником при лікуванні деяких серйозних жіночих захворювань.
Винятки теж є, звичайно. До горіхів з обережністю потрібно ставитися алергікам та виразникам. Небажано їх давати дітям до 3-х років і вагітним.
Так як продукт має високу калорійність (вище, ніж у шоколаду), тим, хто хоче скинути кілька кілограмів, слід стежити за кількістю вживаних горіхів.
Кешью в порівнянні з іншими горіхами вважається не таким аллергенним. У ньому багато вуглеводів, білків та витаминів групи А, В2, В1, заліза, кальцію та фосфору.
З горіхів кешью отримують якісну олію. Він також є одним із інгредієнтів азіатської кухні. Його додають у соуси, перші та інші страви, салати та десерти. Іноді їх обсмажують на олії і подають зі спеціями у вигляді закуски до напоїв.
У день слід дотримуватися норми: не більше 18 горішків. Не рекомендується його споживати при діабеті та ожирінні.
До речі, кешью є природним афродизіаком, що стимулює лібідо. У цьому плані він особливо популярний у Бразилії.
Мигдаль завоював популярність в індонезійській та китайській кухні. Його додають до змаженої птиці, м’яса та особливо до рису. Також поєднують з цитрусами.
Насіння миндалю прийнято використовувати свіжими, підсмаженими та підсоленими. Також їх додають як прянощі у шоколад, солодощі, борошняні вироби та у лікери. Мигдаль надає витончений приємний смак. Цікаво, що шкаралупу кісточок застосовують для покращення кольору та ароматизації бренді та вин.
У ядрах кісточок сладкого миндалю міститься жирна олія, витамини, білки, слиз, фарбувальні речовини та ефірна олія.
Мигдаль додають до молочної рослинної орчати, яка є національним напоєм в Іспанії, Латинській Америці, США, Венесуелі та Сальвадорі.
Головне не зловживайте горіхами, інакше може закрутитися голова. Мигдаль надає наркотичну та п’янку дію. На день рекомендується їсти близько 20 грамів миндалю.
Хоча у науковому світі насіння кедрової сосны до горіхів не відносять, у кулінарії називають саме так. У них міститься підвищений вміст жирів (до 66 %), крахмалю, білків, вітамінів та цукру. На день досить з’їдати в середньому 150 горішків.
Їх можна їсти у сирому вигляді, додавати до салатів та інших страв, у кондитерські вироби. Особливою популярністю користується кедрова олія.
Полезно їсти кедрові горішки годуючим мамам, тому що в ньому присутній витамин В, який відповідає за вироблення молока. Також рекомендуються кедрові горішки при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцевих захворюваннях, виразці, імунодефіциті і, найдивніше, при алергічних реакціях.
Їх можна їсти малюкам і підліткам, оскільки вони сприятливо впливають на розумове та фізичне розвиток дітей. Особливо корисно при зміні молочних зубів.
Ще один вид популярних горіхів – арахіс, який з наукової точки зору ними не є. Вважається, що це представник сімейства бобових.
Вегетаріанці часто поповнюють свій раціон білками та жирами саме за рахунок арахісу, їх там достатньо. Також у його складі присутні витамини (найбільше групи РР), вуглеводи та волокна харчові.
Його використовують у кондитерських виробах: у тортах, шоколаді, халві, пасті та рулетах. У південно-східній кухні арахіс додають у різні овочеві та м’ясні страви, закуски та соуси. Його можуть використовувати як цілими, так і подрібненими.
Найпопулярніша олія в Америці та Європі – арахісові. Його зазвичай їдять на завтраки. Однак таким маслом краще не злоуживати, воно дуже калорійне.
Арахіс є чудовим антиоксидантом. Його можна вживати при гастритах, стресах, депресіях, виразкових захворюваннях, як профілактика від хвороб серця і судин. При нервних розладах просто незамінний продукт.
Він допомагає прискорити процес виведення токсинів з організму. Єдиний його мінус – це здатність викликати аллергію. Також його не рекомендують при артрозі, подагрі та артриті.
Фундук є лісовим горіхом. Є версія, яку раніше його наділяли магічними властивостями, які здатні зберегти життя людині. Це пов’язано з тим, що у періоди неврожаїв фундук допомагав пережити зиму.
Фундук є чудовим джерелом енергії. У ньому містяться необхідні для організму мінералі та витамини. Його рекомендують вживати при дратівливості, безсонні та головних болях. У боротьбі зі стресом його обов’язково слід включати до свого раціону.
Цей горіх можна їсти і хворим на діабет. Також це прекрасний засіб, який виводить шлаки з організму та очищає дах.
Фундук дуже поживний продукт (704 ккал на 100 г) з низьким вмістом вуглеводів (9,9 г), тому його часто використовують у дієтах, де замінюють жирне м’ясо. Для вегетаріанців це просто знахідка.
Фундук застосовують для приготування сладостей: шоколаду, тістечок, конфет, мороженого, кремів, а також шоколадно-горіхової пащі. Також фундук використовують у виробництві лікерів. Він є прекрасним доповненням у соусах, закусках, салатах та овочевих стравах.
Добова норма фундука для людини не повинна перевищувати 50 грамів.
Фісташки на Сході прозвали “деревом життя”. Фісташки містять велику кількість білків, вуглеводів та жиру (більше 50 %). У них присутня велика група вітамінів В, а особливо вітаміну В6. Майже як у яловичій печінці. Фісташки відносяться до природних афродизіаків.
Їх рекомендують їсти при хронічній втомі і для покращення зору. У фісташка присутні корисні речовини (каротиноїди), які виконують роль антиоксидантів. Це природні органічні пігменти.
Їх можна вживати у свіжому вигляді, підсмаженими та солоними. У кондитерській справі вони чудово поєднуються з мороженим, шоколадом, конфетами, рахатом – лукумом, тортами та тістечками.
Фісташки навіть додають у вищі сорти ковбаси. Багато любителів пива ласують лише цими горішками. А шанувальникам вишуканих страв фісташки подобаються зі вершковим сиром та полуницею.
Калорійність цього продукту на 100 г – 550 ккал. Їх рекомендується з’їдати щодня близько 15 ядер, не більше. Цієї кількості достатньо, щоб поповнити організм витаминами, білками та вуглеводами, загалом, корисними речовинами.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!