Перепустку завтраку та вечері незадовго до нічного сну призводять до найгірших наслідків після перенесеного інфаркту міокарда, з’ясували бразильські дослідники з державного університету Сан-Паулу. Результати опубліковані в журналі Європейського товариства кардіологів European Journal of Preventive Cardiology, інформує sutura.org.ua

У дослідженні брали участь 113 пацієнтів (73% чоловіків), середній вік яких становив 60 років. При надходженні біля відділення коронарної інтенсивної терапії вони розповіли про свої харчові звички. Пропуск завтраку визначався як «нічого» до обіду, за винятком кави та води, принаймні, три рази на тиждень. Пізня ужин — прийом їжі за дві години до сну, принаймні, три рази на тиждень (не обов’язково пізно ввечері чи вночі, проте майже всі учасники, що мають цю звичку, виявилися саме «нічними їдцями»).

У дослідження були включені пацієнти з тяжкою формою інфаркту – інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST. Кожен десятий пацієнт з таким діагнозом помирає протягом року, а правильне харчування є відносно недорогим і простим способом покращення прогнозу. Тому лікарі рекомендують мінімальний дворічний інтервал між їдою та сном.

Це було перше дослідження, присвячене аналізу та оцінці нездорової харчової поведінки у пацієнтів з гострими коронарними синдромами. Виявилося, що 58% респондентів не завтракали, 51% — пізно вечоріли, а 41% — і одне, й інше разом.

Згідно з полученими даними, наявність обох звичок харчування у 4-5 разів підвищувало ймовірність смерті, повторного інфаркту або стенокардії (біль у грудях) протягом 30 днів після виписки з лікарні.

«Кажуть, найкращий спосіб жити — це снідати як король. Хороший завтрак зазвичай складається з молочних продуктів (нежирного або знежиреного молока, йогурту та сиру), вуглеводів (цілозернового хліба, бубликів, круп) та свіжих фруктів. Він повинен становити 15-35% від загальної кількості щоденного споживання калорій», — розповів автор дослідження доктор Маркос Мінікуччі (Marcos Minicucci).

Попередні дослідження показали, що люди, які пропускають завтрак і пізно вечеряють, частіше мають інші шкідливі звички, такі як куріння і низький рівень фізичної активності.

«Обидва види харчової поведінки незалежно пов’язані з найгіршими наслідками після інфаркту міокарда, але наявність групи шкідливих звичок тільки погіршить ситуацію. Люди, які працюють допізна, можуть бути особливо схильними до пізньої вечірки, а потім не відчувають голоду вранці, — зазначив доктор Мінікуччі. — Ми також вважаємо, що запальна реакція, окислювальний стрес та ендотеліальна функція можуть бути пов’язані з нездоровим харчуванням та серцево-судинними наслідками».

Дослідники зазначили цікавий факт — прийом статинів перед госпіталізацією був вищим саме в групі з неправильним харчуванням і найгіршим результатом. По всій видимості, пацієнти вважають, що статини самі по собі принесуть користь, але ці препарати мають бути не заміною, а лише доповненням до здорового харчування.