Я з детства любила солодощі, особливо шоколад і варене згущене молоко, і при переході на здорове харчування їх не включає, свого життя без них у принципі не представляла, пише sutura.org.ua

Проте зараз, через майже 6 років, я цілком собі навіть неплохо відчуваю, все також люблю сладке, але шоколад та згущене молоко вже давно не в числі моїх фаворитів.

Не хочу багато писати про шкоду фабричних солодощів, коли, як кажуть “у шоколаді шоколад не знайдений” або “у желейних конфеток желатин не виявлено”. Просто розповімо про альтернативи, які рятують мою сім’ю, коли дуже хочеться сладкого, але відруювати свій організм і свою дитину хімією немає бажання.

Замість цукру

Від чаю з сахаром відмовитися для мене було простіше простого, проте мій улюблений напій з какао завжди чомусь хотілося підсолодити. Перше, що спало на думку був мед – джерело корисних вітамінів і мікроелементів. Дійсно, цей продукт бджільництва здатний зміцнити імунітет, підняти життєвий тонус, це відмінне антибактеріальний та антивірусний засіб.

Він містить фолієву кислоту, витамини В2 і В6, йод, залізо, калій, фосфор, магній. Але від лихо: під впливом високих температур (вище 40 градусів за Цельсієм) мед не просто втрачає свої корисні властивості, але навіть може завдати шкоди людському організму, перетворюючи власні цілющі речовини у токсині.

Тому довгу годину я пила какао, а іноді і чай просто вприкуску з медом, поки, о диво!, я не відчинила для себе сироп із топінамбуру. Звучить звичайно так, що мову зламаєш, так і виглядає ця бульба химерної форми м’яко кажучи дивно.

Але ось сироп з нього, у складі якого лише топінамбур і вода, неймовірно корисний і що дуже важливо: не втрачає своєї цілющої сили під впливом високих температур.

Топінамбур містить витамини А, В1, В2, В6, С і Е, мікроелементи: кремній, калій, фосфор, залізо, цинк, різні амінокислоти. Знижує рівень поганого холестерину, нормалізує кров’яний тиск, регулює роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує імунітет і тонус. Просто незамінний для діабетиків.

Замість конфет

Спершу я сама ліпила конфети із суміші сухофруктів та горіхів з медом, іноді обволікаючи їх у керобі (порошок ріжкового дерева, корисна альтернатива какао), маку чи кокосовій стружці. Але слава Богу кількість усвідомлених у нашій країні прихильників здорового способу життя зростає.

Згодом з’являється все більше людей, які творять не тільки для себе, але і на продаж корисні солодощі із сухофруктів та горіхів, а також з використанням пророщених зерен гречки, льону, конопель і т. д. Вартість такої корисної альтернативи звичайно на порядок вищими від магазинних сладостей, та й термін придатності коротший, але повірте мені, воно того варте.

Так, про користь пророщених насіння, солодощі на основі яких – моє останнє відкриття, я можу писати довго і нудно, адже я і сама іноді під настрій пророщу зелену гречку, пшеницю, соняшник, жито. Але якщо бути короткою: проростки не вимагають витрат енергії на своє перетравлення вони напроти цю енергію організму дають. Проростки підвищують імунітет, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, виводять шлаки і токсини з організму.

Проростки – прекрасний джерело легко засвоюваного білка, вони багаті на витамини (зміст багатьох вітамінів – наприклад, С і групи В, проросле насіння збільшується у 5 разів, витамину Е – у 3 рази), мікроелементами, антиоксидантами, ензимами.

Замість шкідливих снеків

Ну а тепер коротко про корисні перекуси. Сироп топінамбура в робочу сумку не наллєш, а солодкі кульки можуть злипнутися, тому особисто я в якості легких перекусів обожнюю брати з собою фруктові чи овочеві чіпси, цукати чи ролі. Термін їх придатності досягає півроку і не вимагає підтримки спеціальних температур. Ну а користь полягає у 100%-ній натуральності. Адже виготовлені екологічним способом вони зберігають у собі всі витамини, мікроелементи та інші корисні речовини фруктів і овочів, так необхідні нам особливо в холодну пору року.

А що ж зі згущеним молоком?

Альтернативу вареного згущеного молока я поки, на жаль, не знайшла, але ви знаєте при такому розмаїтті корисних солодощів потяг до нього пройшов сам по собі.