Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Лікарі розповіли, як приготування м’яса впливає на здоров’я
Приготування м’яса на газових плитах може бути небезпечним для повара через підвищене виділення речовин, визнаних канцерогенами, стверджують норвезькі вчені, повідомляє sutura.org.ua.
Вчені з Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC) у ході дослідження виявили, що сполуки, що потрапляють у повітря при смаженні їжі на високих температурах, входять до групи 2А (ймовірно канцерогенних для людини). Результати дослідження були опубліковані в журналі Occupational and Environmental Medicine.
У ході експерименту дослідники змажили 17 стейків, кожен вагою 400 грамів, протягом 15 хвилин, і вимірювали рівні вмісту поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ), таких як нафталін і бензпірен, гетероциклічних амінів та альдегідів, а також ультрадрібних частинок діаметром менше 100.
Фахівцям вдалося виявити лише один ПАУ — нафталін, кількість якого коливалася від 0,15 до 0,27 мікрограмів на кубічний метр повітря, причому найвищі рівні були зареєстровані при смаженні стейку на маргарині на газовій плиті. Вони також виявили мутагенні альдегіди, концентрація яких доходила до 61,8 мікрограмів на кубічний метр повітря, а більш високі рівні спостерігалися на газових плитах, незалежно від використаного жиру.
Також вчені підкреслюють, що хоча рівні ПАУ та часток-забруднювачів були нижчими за прийняті пороги професійної безпеки, для багатьох потенційно небезпечних речовин порогові рівні ще не визначені, а використання газових плит може збільшувати кількість і таких сполук.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!