Лікарі розповіли, які продукти не можна їсти людям з хворою щитовидною залозою

Головна / unsorted / Лікарі розповіли, які продукти не можна їсти людям з хворою щитовидною залозою

Це поширена проблема. При гіпотиреозі (як і багатьох інших захворюваннях) потрібна спеціальна дієта, з повним або частковим винятком деяких продуктів. Це захворювання передбачає зниження активності щитовидної залози, що сильно впливає на обмін речовин, що передбачає суворі обмеження у плані харчування. Ось чому, якщо вам поставили діагноз гіпотиреоз, важливо якнайшвидше проконсультуватися з дієтологом. Експерти розповіли, які продукти потрібно вживати із обережністю.

Що таке гіпотиреоз? Гіпотиреоз, також звані гіпоактивною щитовидною залозою, є захворюванням щитовидної залози, при якому порушується вироблення гормонів. Оскільки гормони щитовидної залози важливі для метаболізму, здоров’я серцево-судинної системи та інших життєво важливих процесів, їх дефіцит викликає негативні реакції в організмі. Цей стан частіше зустрічається у жінок віком від 60 років, за їх гормональних змін. Проте, загалом, ніхто не захищений від цієї проблеми, навіть підлітки.

Гіпотиреоз та його симптоми На початкових стадіях гіпотиреоз зазвичай не має клінічних проявів, які могли б полегшити його діагностику. Однак, у міру прогресії, він може викликати:

Почуття втоми

Труднощі утримувати увагу

Депресія та дратівливість

Чутливість до холоду

Суха шкіра та ослаблення волосся

Збільшення ваги

Запалення кінцівок

Зниження частоти серцевих скорочень

Збільшення холестерину в крові

Біль у м’язах і відчуття скутості

Нерегулярні менструації

Продукти, яких слід уникати при гіпотиреозі Так, до продуктів, не рекомендованих для пацієнтів при гіпотиреозі, належать ті, що після засвоєння в організмі перешкоджають нормальному виробництву гормонів щитовидної залози.

1. Зернові, що містять глютен. Споживання злаків з високим вмістом клейковини (глютену) може перешкоджати засвоєнню препаратів, що заміщують тиреоїдних гормонів. Також цей білок часто ідентифікується імунною системою як антиген, що підлягає атаці. З цієї причини, щоб запобігти ускладнення і, принагідно, сприяти нормальному функціонуванню щитовидної залози, краще виключити з раціону ці продукти.

Цей список включає: Продукти на основі пшениці, Ячмінь, Жито, Полба, Камут

2. Брокколі. Брокколи та інші різновиди овочів сімейства хрестоцвітних, у тому числі, і капуста, містять речовину, відому як зотроген, яка при засвоєнні перешкоджає поглинання йоду. При цьому останній є важливим живильним речовиною у виробництві гормонів щитовидної залози. Тому важливо забезпечити їм організм. Зотроген втрачає активність при тепловій обробці овочів. Якщо ви хочете додати брокколі в раціон, найкраще готувати її, наприклад, на пару.

3. Соя Соя і всі її похідні містять ізофлавоні, фітоестроген, що впливає на роботу щитовидної залози. Особливо це характерно для пацієнтів з дефіцитом йоду. Її споживання слід уникати в будь-якому вигляді, особливо, в даних продуктах: Соєве молоко, Тофу Соєвий соус Соєвий білок

5. Рослинна олія Деякі рослинні олії також можуть спровокувати проблеми з метаболізмом. Адже їх вживання блокує роботу гормонів щитовидної залози і зменшує їх вплив на клітини. Щоб уникнути цього, навіть якщо вам не поставлений діагноз захворювання щитовидної залози, рекомендується використовувати наступні олії: Органічну кокосову, Оливкову олію вищої якості, Соняшникову, Олію авокадо

6. Солодкі фрукти Хоча їх помірне споживання не несе великого ризику, краще уникнути фруктів, багатих на сахар, для запобігання ускладнень при гіпотиреозі. Так, вони легко засвоюються організмом, але солодкі фрукти можуть підвищити рівень глюкози та викликати проблеми з метаболізмом. Отже, варто з обережністю їсти такі фрукти: персики, ананас, манго, полуницю, яблука, банані.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!