Всім, хто хоче схуднути, фахівці рекомендують відмовлятися від вживання звичайного цукру та цукрозамінників. Однак слідувати цьому обмеженню на практиці психологічно важко, а для деяких і зовсім нестерпно. Останні клінічні дослідження вказують на те, що кращою заміною цукру може стати мед, оскільки він не призводить до набору ваги.

У 2008 році видання Journal of Food Science розповіло про досвіди з лабораторними щурами, які були поділені на три групи: у першої гризуні їли їжу без підсолоджувачів, у другій – з сахарозою, у третій – з медом. Через рік тварин поважили, і виявилося, що пацюки з першої та третьої групи поважають практично однаково. Іншими словами, режим з поїданням меду давав той самий ефект, що й режим з повною відмовою від сладкого.

Ще більш вражаючими результати дослідження виявилися через 3 роки, коли вчені знову порівняли вплив цукру та меду на щурів. Гризуні, яких тримали на медовій дієті, важили на 14,7 % менше – кількість підшкірного жиру у них зменшилася на 20,1 %.

“Отримані результати говорять про те, що порівняно з сахаром, мед може зменшити огрядність і швидкість набору ваги”, – підбили підсумки дослідження фахівці.

Примітно, що вчені не могли сказати точно, чому мед надавав такий вплив на метаболізм тварин. Калорійність меду і цукру майже однакова, при цьому мед набагато солодший за сахар. Мед є майже чистою глюкозою і фруктозою – компонентами, аж ніяк не сприяють похудненню. І проте…

Вчені висунули версію про те, що мед перешкоджає набору ваги в силу свого складу. У ньому міститься трохи білка, ряд витаминів групи В, витамин C, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій та цинк – цей біологічний коктейль, на думку медиків, і підстобує обмін речовин.

За інформацією журналу Journal of the American College of Nutrition, експеримент у зв’язку з перевіркою ефекту меду був проведений не лише за участю щурів, а й людей. Зокрема, 14 здорових жінок також були поділені на групи: половина отримувала завтрак з медом, половина – з сахаром, при цьому енергетична цінність сніданків була рівноцінною. Виявилося, що у жінок, які вживали мед, було повільніше утворенню “гормону голоду” греліну, одного з головних провокаторів ожиріння. Таким чином, експерименти на тваринах та добровольцях показали впевнену победу меду над сахаром.

Говорячи про це, вчені рекомендують замінити в своєму раціоні сахар медом, проте наголошують – мед не слід додавати в гарячі продукти, оскільки корисні речовини, що містяться в ньому, при температурі вище 60 градусів починають руйнуватися.