Деякі харчові продукти мають репутацію протиракових, інформує sutura.org.ua

Але чи є вони панацеєю?

  • Броколі: як і інші види капусти, хрусткі овочі містять так звані глюкозинолати. Гірчична олія пригнічує ріст опухлинних клітин в експериментах на тваринах та клітинах. “Качанні овочі, наприклад, впливають на ризик раку простати та легенів”, – підтверджує онколог Фолькмар Нюсслер, голова Мюнхенського онкологічного центру.
  • Помідори: вважається, що паслін знижує ризик раку простати. У чоловіків, які їдять багато помідорів або томатного соусу, ймовірність розвитку цієї опухоли на 20 відсотків нижча, ніж у тих, хто відмовляється їсти помідори. Про це свідчить метааналіз американських дослідників за 2018 рік. Червоний красник лікопін із сімейства каротиноїдів використовується в якості захисної речовини.
  • Куркума: її протизапальний інгредієнт куркумін має інгібуючу дію на ракові клітини, особливо у лабораторних дослідженнях. “Цей ефект був доведений на різних карциномах, включаючи товсту кишку, молочну залозу, простату, підшлункову залозу та легені”, – каже Фолькмар Нюсслер.

Дослідники виявили такі ж потужні протиракові молекули, як у помідорах та куркумі, у зеленому чаї, чорниці, часнику, цитрусових. Але, незважаючи на такі результати, експерти тепер радять не зосереджуватися на передбачуваних суперпродуктах, коли йдеться про профілактику раку. Тому що те, що працює у чашці Петрі і у мишей, не завжди працює у людей.

Тому онкологи радять зосередитися на зниженні ваги, відмові від куріння, алкоголю, і основних принципах правильного харчування. Коли жирові відкладення та гори цукру прискорюють зростання дегенерованих клітин, це частично пояснює захисний ефект зелені. Тому що, якщо ви заповните свою тарілку хрусткими салатами, овочами та бобовими, у вас залишиться менше місця для їжі, шкідливої ​​для вашого здоров’я.