Вчені з Німеччини дійшли висновку про те, що деякі особливості у харчуванні людей пов’язані з розвитком патологічних процесів у кровотворенні, через які може розвинутися рак крові. Їхнє дослідження стало черговим підтвердженням того, як важливо для здоров’я харчуватися повноцінно, без обмеження певних груп продуктів, передає sutura.org.ua

Згідно з відомостями, розвиток раку крові може корелювати з нестачею витамину А, що виходить з їжею.

За словами вчених, рак крові у ряді випадків виникає на тлі виснаження резерву стовбурових клітин, що відповідають за відтворення червоних кров’яних тілець (еритроцитів). Цей резерв, який перебуває у здорового людини у “сплячому” стані, використовується організмом у моменти загрози для життя – під час хвороб, масивної втрати крові або хіміотерапії. Але для його підтримки необхідне отримання достатньої кількості ретиноєвої кислоти, з якою пов’язано вироблення витамину А.

“Для стабільного рівня запасних стовбурових клітин дуже важливою є ретиноєва кислота. Без цієї кислоти стовбурові клітини не зможуть повернутися до фази сну, почнуть перероджуватися в звичайні клітини крові, і таким чином буде розтрачувати резерв організму”, – пояснили дослідники.

Для збереження в організмі запасу стволових клітин медики радять обов’язково вживати в їжу продукти, які є джерелом витамину А. , помаранчеві та жовті – фрукти та овочі.