Після рясних застіль і дружніх зустрічей настає ранок, коли ми задаємося питанням, а скільки може витримати наш організм? Чи під силу йому такі навантаження, як усілякі салати, закуски впереміш із пельменями та шашликом, змаженою курочкою та шампанським?

Судячи з ранкового головного болю та неприємними відчуттями в області шлунка – свята не проходять безслідно. Як допомогти печінки відновитися, пише sutura.org.ua

Які навантаження не витримує печінку

Алкоголь

На думку фахівців, відносно нешкідливим для печінки вважається вживання не більше 20 г чистого етанолу на добу для чоловіків (60 мл горілки, або 200 мл вина, або 500 мл пива) та вдвічі менше – для жінок. Проте варто пам’ятати, що навіть така доза шкодить іншим органам. Так, наприклад, не існує безпечної дози для мозку та підшлункової залози: алкоголь у будь-якому кількості їм шкодити.

Куріння

1 – 2 пачки цигарок містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує те, що ця доза вводитиметься в організм не відразу, а дрібно. Крім того, частину нікотину нейтралізує формальдегід – інший яд, що міститься в тютюні. Відомо, що нікотин – потужний судинозвужувальний засіб. А печінка – один із найбільш наповнених кров’ю органів людини. Звуження капілярів у печінці під впливом нікотину погіршує обмін між кровеносними та жовчними сосудами, і жовч застоюється. Це загрожує закупоркою жовчних проходів та утворенням каменів.

Переїдання

При переїданні, особливо жирної їжі в кишечнику утворюється велика кількість жирних кислот – розщеплених жирів. Усі вони спрямовуються в портальні вені печінки та відкладаються у ній у вигляді тригліцеридів. Це порушує обмінні процеси у печінці та призводить до розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки.

Відновлення після святкових днів: перезавантаження

На щастя, печінка має дуже гарні здібності до відновлення. Але тільки до тих пір, поки клітини печінки не замінилися на сполучну тканину (це називається фіброз), у цьому випадку процес уже незворотній.

Тому процес відновлення печінки треба почати з повної відмови від будь-якого спиртного. Займатися ж «народними способами лікування печінки без консультації з лікарем особливо після святкових навантажень не слід. Допомогти печінки можна за допомогою дієти.

1. Щоб печінки стало «солодко», їмо гірке

Здорова печінка щодня очищається шляхом виділення жовчі. Стимулювати цей процес і допомогти печінки виводити токсині допоможе свіжа зелень із терпким чи гіркуватим смаком: руккола, римський салат, кресс-салат, зелена листова салатна гірчиця.

Гарбуз, морква, буряк, кабачки, ріпа, дайкон, капуста (броколі, білокачанна, брюссельська, кольорова) та артишоки теж дають сильний жовчогінний ефект.

2. «Живі» гепатопротектори

Усі горіхи (крім арахісу), гарбузове та соняшникове насіння — теж активні захисники печінки (гепатопротектори). Вони містять незамінні есенціальні фосфоліпіди та жиророзчинні витамини-антиоксиданти А і Є. Ці речовини нейтралізують вільні радикалі і є будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки.

3. «Жива» вода

Найкорисніша за складом лікувально-їдальня вода для очищення печінки — магнезіально-сульфатна. Вона дає найбільш виражений жовчогінний ефект. На день можна випивати максимум 150-200 мл перед їжею. Якщо захворювання печінки супроводжується зниженою секрецією шлунка, потрібно вибирати воду, в якій поряд з сульфатами присутні і хлориди натрію. При підвищеній кислотності рекомендується пити мінеральну воду за півтори години до їди, при нормальній – за 45 хвилин, а при зниженій – за 15 хвилин. Щоправда в деяких випадках перед вживанням зробити біохімічний аналіз крові, щоб виявити деякі протипоказання.

4. «Відновний» режим харчування

Краще відмовитися від звичного бутерброди на завтрак і замінити його на здоровий завтрак для печінки – свіжовичавлений сік (краще грушевий або ябличний (вони містять пектин, який сприяє зв’язуванню холестерину та виведенню токсинів), ягоди (містять важливі для печінки речовини). Q10 і інші, особливо в шкірці).

Для печінки особливо корисні гречана та вівсяна каші. У гречці міститься лецитин, білки та амінокислоти — будівельний матеріал для клітин печінки. Вівсяна каша перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин, що виводяться печінкою.

І, нарешті, вечеря.

Найкорисніший ужин для печінки — молочні продукти, пісне м’ясо, риба, макарони та овочі, овочі, овочі. Сучасному міському жителеві потрібно з’їдати щонайменше 700 г солоних овочів і фруктів на день.