Хрін вміщує в собі масу корисних речовин, які можуть потурбуватися про здоров’я людини в цілому та допомогти йому перезимувати без нежиті та кашлю, передає sutura.org.ua Медики рекомендують зимою щодня вживати страви, у складі яких є хрін, бо він зміцнює імунну систему та усуває хвороботворні мікроорганізми.

Чим багатий хрін?

Ефірна олія та корисні жирні кислоти, білок, каротин, рибофлавін, аскорбінова кислота, тіамін, лізоцим, алкалоїди і так далі. Не можна не врахувати наявності мінеральних солей калію, кальцію, заліза, магнію, міді, сірки та фосфору у складі хрону.

Хрін у кулінарії

У приготуванні різних страв використовують коріння і листя хрону, оскільки в них концентруються всі корисні речовини. Його додають у консервовані продукти у свіжому вигляді, щоб вони брали пряний смак. З нього готують соуси до м’ясних та рибних страв, а також усіма улюблену міцну алкогольну настоянку “хріновуху”.

Корисні властивості хрону:

– антибактеріальне;

– протизапальні;

– знижує рівень холестерину в крові та артеріальний тиск;

– загальнозміцнюючий;

– відхаркувальний;

– сечогінний;

– кровоспинний;

– імуностимулюючу;

– протигрибковий;

– відновлюючий для органів зору та печінки.

Судячи з того, якими властивостями володіє хрін, можна стверджувати, що рекомендації медиків щодо вживання цього коренеплоду цінні, особливо в зимовий період.