Коли до мене приходити хтось вперше, одразу задають питання: «А навіщо на місті стільки бур’янів?». Це лопух, полін, пижм, кропива, різні м’яти, котівник, шавлія, кануфер, любисток та багато інших. Всього понад 40 найменувань трав, повідомляє sutura.org.ua

Все це я вирощую спеціально для особистого користування. Мій організм від народження не бере ніяких ліків, а особливо негативно реагує на антибіотики. Мені 78 років. Востаннє я була у лікаря 49 років тому!

Про те, що мені протипоказана хімія, я дізналася у 29 років. Лікарі рятували мене після прийому ліків, від якого я осліпла. З тих пір за порадою лікаря лікуюсь тільки травами. У ті роки мені довелося шукати знаток-травників по всьому Союзу. З тих далеких пір я дізналася багато про лікувальні властивості лопуха. Хочу зазначити, що цією рослиною у нас мало хто цікавиться, а напрасно. Всі старі хвороби йдуть, якщо в будинку є лопух!

Виростає лопух у моєму місті до 2 м, з величезними, як зонтики, листям.

Листя володіють антибактеріальними та ранозаживлюючими властивостями. Сік із кореневищ лопуха, взятих ранньою весною або пізно осенью, прекрасний загальнозміцнюючий та антивірусний засіб. Він зміцнює імунітет, виводить шлаки з організму, покращує склад крові.

У своїй сім’ї «послугами» цього рослини я користуюся з будь-якого приводу: зуд, висип на шкірі, фурункул, екзема. Перший засіб від такої напасті – відвар листя лопуха, 1 ст. ложка на дві склянки кропу. Настояти до теплого стану та промивати хворі, уражені місця. До фурункула – прикладати лист білою стороною, одночасно з цим приймати настій з коренів лопуха. Для цього 1 ст. ложку сухого подрібненого кореня лопуха залити склянкою кропу, настояти в термосі три години, процідити. Пити теплим не менше ніж п’ять разів на день по 1 ст. ложці.

Відвар з коренів готується в такий спосіб: 1 ст. ложка коренів на склянку кропу, кип’ятити 10 хвилин. Остудити, процідити та пити по 1 ст. ложці тричі на день при цукровому діабеті Також дуже корисні настій і сік лопуха: у ньому є інсулін.

При сечокам’яній хворобі добре поєднувати відвар з коренів лопуха з відваром споришу, з розрахунку 1 ст. ложка споришу на склянку кропу. Кип’ятити 10 хвилин. Пити остиглий та проціджений. При цьому каміння дробляться поступово і безболісно, ​​виходять у вигляді піску.

Коли у мене почали боліти суглоби, я прикладала листя лопуха білою стороною до хворих місць, попередньо змастивши листя олією або медом. Потрібно добре закріпити лист салфеткою з бавовни та утеплити шерстяною тканиною. Робити компрес на ніч протягом трьох тижнів.

При лікуванні ревматизму слід приймати відвар коренів чотири-п’ять разів на день, дуже добрий результат очікуємо через 21 день.

При опухлинах треба пити відвар молодих коренів з неквітучої рослини протягом 21 дня, а наступний курс повторювати осенью, коріння також повинні бути молодими. Також лікар радила пити сік лопуха із соком моркви у співвідношенні 1:5, по 100 мл три рази на день за 20 хвилин до їди. Потрібно буде два курси за 15 днів з перервою п’ять днів.

Увага! Після цвітіння корені стають млявими та непридатними для вживання.

Якщо випадає волосся або замучила лупа, необхідно приготувати відвар із 2 ст. ложок сухого кореня лопуха, 2 ст. л. шишок хмелю, 1 ст. л. квіток ромашки аптечної або календулі і 1 л кипятка. Кип’ятити 10 хвилин. Цим відваром мити голову двічі на тиждень втирати в коріння. Результат добрий.

Порада від автора. Не забувайте, що настої необхідно заливати кропом і настоювати в термосі до охолодження, а відвари кип’ятити 10-15 хвилин.

Обов’язково готову мазь із свіжого кореня лопуха. 100 г кореня подрібнити будь-яким способом: ножем, м’ясорубкою, міксером. Залити 200 мл натуральної олії, настояти день, потім проварити 15 хвилин на повільному вогні. Остудити, процідити. Змащувати будь-які рани, тріщини на руках, ногах, тілі, навіть погано загоюються.

Ранньою весною, коли організм ослаблений, корисно готувати салати з будь яка зійшла трави. Це може бути лопух, яглиця (поки у неї не з’явився властивий їй запах, багатьом вона не подобається), мокриця, кропива, пірій молодий, зелень цибулі, чеснок, топінамбур, морква, капуста свіжа, квашена – всі задобрити будь-яким рослинним маслом та витаминний салат готовий. Всього-то й треба по одному-два листочки молодої зелені.

Не знаю що життя чи доля змушує мене їсти зелень пучками, але дорогу в аптеку я не знаю. Мої ліки ростуть у мене в місті. Не проходьте мимо лопуха! Зривайте, копайте навесні та осенью. Сушіть і будьте здорові.

З повагою, Т. В. Ромашина