Вітамін С сміливо можна назвати одним із найпопулярніших корисних речовин. Усі дізнаються про нього мало не з пелюшок, і зазвичай перше, що спадає на думку, коли йдеться про цей витамин, — це застуда, апельсини та цинга, інформує sutura.org.ua

З години відкриття витамину С про нього було отримано багато різних відомостей, але не всі вони точні. Ось кілька міфів і фактів, які дозволять вам дізнатися трохи більше про це важливе для нашого організму речовину.

Міф. Добавки витамину С захищають від застуди

На жаль, витамин С не може знизити ймовірність того, що ви підчепите якийсь вірус і захворієте. У сезон застуд можна хоч щодня закушувати аскорбінову кислоту апельсинами, але ризик захворіти все одно не зменшиться. Однак є і хороші новини: якщо ви вже захворіли, то витамин С може трохи скоротити тривалість хвороби. Тому не варто зовсім списувати його із рахунків.

факт. Дефіцит вітаміну С зустрічається рідко

Дефіцит витамину С — дуже неприємна штука, що супроводжується кровоточивістю ясен, опухлими суглобами, моторошною сухістю шкіри і так далі. Але якщо ви не вирушили в літню мандрівку морем, маючи в запасі одні галети і воду, то все це вам не загрожує. Цинг зустрічається дуже рідко. Можна сказати, що це захворювання практично зникло після того, як у шкірній аптеці з’явилися витамини, які доступні будь-якій людині. Навіть якщо нестача витамину С таки зустрічається, то зазвичай проходить без серйозних ускладнень.

Міф. Цитрусові — найкращий джерело витамину С

Цитрусові — чудовий джерело витамину С і, що важливо, досить смачне. Але є продукти, які значно перевершують апельсини та лимони за вмістом аскорбінової кислоти. До таких продуктів належать шиповник, болгарський перець, чорна смородина, обліпиха, броколі, ківі та інші.

факт. Вітамін С допомагає контролювати вагу

Дослідження вчених з Університету штату Арізона (США) показало, що витамин С може впливати на здатність організму використовувати жир як джерело енергії як під час вправ, так і в стані спокою. Але не поспішайте запасатися аскорбінкою, витамин С — це не чарівний жироспалювач: він просто важливий учасник складного процесу ліпідного обміну, і при його нестачі можуть виникнути порушення. Тому для позбавлення жиру як і раніше важливі раціон, що включає продукти, багаті на корисні речовини (у тому числі і витамин С), а також фізичні навантаження.

Міф. Неможливо отримати багато витамину С

Наше тіло не накопичує аскорбінову кислоту, тому отримати гіпервітаміноз, як і дефіцит витамину С, досить важко. Але можливо, якщо вживати його безконтрольно. Рекомендовані норми витаминів існують не просто так, і їх краще дотримуватися. Передозування витамину С може викликати тошноту, здуття живота, розлад травлення, головні болі, безсоння та каміння у почках.