Вчені з Великобританії, Австралії та Нової Зеландії виявили, що люди, які регулярно випивали велику кількість молока, мали нижчий рівень холестерину, хоча маса їх тіла була більшою, ніж у тих, хто молока не пив.

Також дослідники встановили, що у тих, хто регулярно вживає молоко, ризик ішемічної хвороби серця нижчий на 14 відсотків, інформує sutura.org.ua

Для нового метааналізу команда використовувала дані досліджень різних років, у яких брали участь 417 236 осіб.

Ожиріння, гіпертонія, дисліпідемія та гіперглікемія — причини, що призводять до серцево-метаболічних захворювань. А вони, в свою чергу, є основними передумовами захворюваності та смертності у всьому світі. Про це нагадав професор Вімал Карані з Університету Редінга (Великобританія).

За його словами, раціон – це один із ключових факторів, що викликають серцево-метаболічні захворювання. Раніше деякі дослідники стверджували, що існує зв’язок між споживанням молочних продуктів з високим вмістом жиру та ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Професор Карані повідомив, що новий широкомасштабний метааналіз результатів дев’яти досліджень вказує на низький рівень холестерину при регулярному споживанні молока та нежирних молочних продуктів.

Рівень хорошого та поганого холестерину у людей, які регулярно вживають молоко, був нижчим, ніж у противників молочної дієти. При цьому команда виявила більш високий індекс маси тіла (ІМТ) і наявність жирових відкладень у тих, для кого молоко є обов’язковим компонентом раціону.

На думку дослідників, скорочення вживання молока не є необхідною умовою для запобігання серцево-судинних захворювань.