Надмірне споживання їжі, багатої йодом, може негативно відбитися на здоров’ї. Надлишок йоду в організмі перетворює його в токсичну речовину, яка може стати причиною розвитку серйозних хвороб, інформує sutura.org.ua

Найбільше йоду можна знайти у морепродуктах та молочних продуктах. Без цього мінералу не зможе нормально функціонувати щитовидна залоза, яка своєю чергою впливає на обмін речовин в організмі. Однак, занадто багато йоду робить його токсичним.

Щодня дорослий чоловік повинен отримувати приблизно 150 мкг йоду. Але якщо споживати його більше встановленої норми, то у людей, які страждають на захворювання щитоподібної залози, може розвинутися зоб — шишка, яка з’являється в передній частині шиї. Розмір зоба у кожного людини може досягати різних розмірів, але у найважчих випадках можуть виникати досить небезпечні симптоми.

При надлишку йоду людина може постійно кашляти, відчувати здавленість у горлі, хрипко говорити. Крім цього можуть виникати труднощі з ковтанням і диханням, і дивними звуками при вдиху та видиху. Крім інших симптомів надлишок йоду викликає печіння у роті, горлі та шлунку, а також підвищення температури, біль у шлунку, тошноту та блювоту, діарею. У крайніх випадках передозування йоду може призвести до слабкого пульсу, людина може впасти в комусь.

Мінерал починає накопичуватися з лишком в організмі людини переважно через споживання харчових продуктів, багатих йодом. Ризик негативного впливу високого рівня йоду на організм, значно вищий у людей із захворюваннями щитоподібної залози, літніх людей, новонароджених у віці до чотирьох тижнів. Водночас це зовсім не означає, що людина має обмежувати споживання йоду. Його недолік може призвести до гіпотиреозу, тобто зниженої активності щитоподібної залози.