Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Народні способи вибору меду
Чомусь саме купівля цього натурального продукту супроводжується великою кількістю дивних вірувань та народних способів перевірки. Деякі з них у Ви дізнаєтесь, як правильно зберігати мед і як працюють насправді поширені легенди про нього, інформує sutura.org.ua
1. «Мед при наливанні повинен тягнутися, пружинити і складатися гіркою»
Щодо рідкого меду це справді правда: свіжий продукт при кімнатній температурі поводиться таким чином. Але чи гарантує це якість? Ні, лише нормальну вологість. Більш того, протягом довгої години рідким залишається лише каштановий, дягілевий та акацієвий мед – інші його сорти можуть і повинні кристалізуватися. Саме на цьому моменті засновано і таке невірне…
2. «Гарний мед – рідкий мед»
Як ми вже сказали, це зовсім необов’язково. Поточний стан може означати, що він свіжий. Також через цю легенду недобросовісні продавці, прагнучи догодити масовому попиту, підігрівають закристалізований мед. А це погіршує його якість: знищити корисні властивості меду можна, навіть додавши його в дуже гарячий (понад 40°C) чай.
3. «У мед додають цукор»
Не варто блукати кристали застиглого меду із цукровими крупинками. Тим більше, що досвідчені пасічники стверджують: теоретично підгодівля бджіл сиропом або додавання його до продукту можливі, але це невигідно – так що сенсу у подібній фальсифікації немає.
4. «Фальсифікат можна виявити за допомогою хімічного олівця та салфетки»
Повір’я, як чорнильний слід від розтирання краплі меду олівцем означає підробку – не зовсім вірно. Єдине, що можна виявити таких експериментів – лишню воду. Це може означати, наприклад, що натуральний і свіжий мед, але відкачано занадто рано (незрілий). Такий продукт при тривалому зберіганні може навіть заграти. Це не катастрофа: його можна залишити на відкритому посуді в сухому чистому місці і лишня вода випарується, а мед дозріє, втративши частину ваги. Словом, вибір на користь саме рідкого меду найчастіше нічим не виправданий.
5. «Від справжнього меду в горлі дере або залишається гіркий присмак»
Ця теорія змушує покупця надто покладатися на суб’єктивні відчуття. До того ж, якщо перепробувати багато різних сортів, у якийсь момент горло, звичайно, вже почне дерти. Це зовсім не означає, що, нарешті, попався якісний мед, а попередні були підробками: такий вивід абсолютно несправедливий. Виражені специфічні присмаки мають лише деякі сорти з певних рослин, для інших абсолютно нормальними будуть неяскравий смак та легка солодкість.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!