Кров має властивість згортатися і утворювати пробочки – згустки, що закупорюють травмовані сосуди. За згортання крові відповідає спеціальні її компоненти: тромбоцити та протромбін. Тромбоцити – це квазікліткові пластинки без ядер, а протромбін – специфічний білок плазми крові. Від цих компонентів залежить найважливіший показник стану крові – її в’язкість. Дуже важливо, щоб цей показник завжди залишався в нормі, адже основна функція крові – транспортна. Вона доставляє до всіх тканин та органів кисень та поживні речовини.

В’язкість крові визначається співвідношенням обсягів плазми крові та її клітинної складової. Зсув значень в’язкості крові в той чи інший бік призводить до різних захворювань. Зниження рівня протромбіну в крові ліквідує здатність крові до згортання, що може призвести до сильної крововтрати навіть за несерйозної царапини (гемофілія). Надмірно високий рівень протромбіну призводить до підвищеної в’язкості крові, що також є серйозною загрозою здоров’ю. Надто густа кров погано справляється з транспортною функцією, а це веде до кисневого голодування тканин та порушень обміну речовин. Крім того, істотно підвищується ризик виникнення тромбів (щільні згустки), які можуть закупорити просвіт сосудів та порушити кровообіг зі всіма витікаючими наслідками аж до гангрені кінцівок (тромбоемболія). Раптово відірвався тромб здатний стати причиною ішемічних інсультів, інфарктів та миттєвої смерті людини.

Ось чому так важливо підтримувати нормальний рівень в’язкості крові та вчасно застосовувати засоби розріджують кров.

У серйозних випадках лікарі наказують пацієнтам приймати різні фармацевтичні препарати, що знижують в’язкість крові. Основою цих ліків, як правило, є ацетилсаліцилова кислота (у просторіччі аспірин). Однак тривалий прийом таких препаратів може викликати серйозні ускладнення аж до язви шлунка та внутрішніх кровотеч. Тому краще не доводити ситуацію до такої стадії, а заздалегідь скористатися мудрим досвідом народної медицини для профілактики підвищеної в’язкості крові.

В першу чергу потрібно переглянути свій раціон на користь продуктів, природним чином розріджують дах і, наоборот, омежити вживання продуктів, що підвищують рівень її в’язкості.

Продукти розріджують дах, повинні містити амінокислоту таурин, витамини. З і Е, Різні Ферменти.

Ось приблизний перелік:

Морепродукти та риба (багаті таурин)
морська капуста
орехи
Свіжий чеснок і цибуля
болгарський перець
помідори
тыкву
кабачки
баклажані
Селера (корінь)
огірки
стручкова фасоль
лляне масло
Оливкова олія першого холодного віджиму
імбир

диня
Ягоди (вишня, чорниця, журавлина, земляниця)
Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути)
Прянощі (кориця, куркума, чебрець, каррі, орегано, м’ята та ін.)
пророщена пшениця
шоколад гіркий
насіння соняшнику
кофе

З м’ясом потрібно звертатися акуратніше: вживати його не частіше одного-двічі на тиждень, при цьому віддаючи переваги нежирним сортам. Основним джерелом білка все ж таки повинна залишатися риба. Зрідка можна дозволити собі курку чи індичку, яйця та молочні продукти.

Особливу увагу необхідно приділяти питному режиму – питво має бути рясним (не менше 2-х літрів на добу) та якісним. Це може бути чиста вода, зелений чай, соки натуральні без цукру. Відмінно розріджує кров сік із червоних сортів винограду та червоне вино.

А ось продукти, багаті на витамин К, наоборот, сприяють підвищенню коагуляції (згущення) крові. Їх бажано уникати чи звести їх споживання до мінімуму. Це, наприклад, банані, зелені овочі (шпинат, салат латук), люцерна, капуста (у тому числі брокколі), авокадо, ківі, багато злаків.

Трави розріджують кров

Траволікування завжди може прийти на допомогу в тому випадку, якщо організм погано реагує на медикаменти. Природна аптека невичерпна і має у своєму розпорядженні рецепти на всі випадки життя.

Рятівні трави:

кінський каштан
донник лікарський
галега лікарська
шовковиця
полін гіркий
таволга в’язолиста
червоне
корінь солодки
півонія
кора вербі
цикорій
клевер червоний
гінкго білоба
А ось кропива, деревій, подорожник, валеріана, звіробій, хвощ польовий, грицики та пижма кров згущують – їх у народній медицині застосовують для зупинки кровотеч.

Народні засоби розріджують кров: рецепти
Настоянка з кінського каштану. 50 г. подрібненої шкірки плодів кінського каштану залийте половиною літра горілки, настоюйте дві тижні у затемненому місці, потім процідіть. Приймати настоянку потрібно по чайній ложці, розчиненій у четвертій склянці теплої води, тричі на день за півгодини до їди. Курс прийому три тижні, його можна повторити після тижневої перерви.

Часниковий настій. Подрібніть три-чотири головки часнику середніх розмірів (пропустивши через м’ясорубку), заповніть скляну банку будь-якого обсягу на одну третину, залийте горілкою по самі вінця ємності. Настоюйте у затемненому місці дві тижні, раз на три дні обережно струшуючи. По закінченню цього терміну процідити. Отриманий обсяг часникової витяжки долийте таким самим обсягом лимонного соку і меду, ретельно розмішайте. Приймайте по столовій ложці один раз на день перед сном. Даний засіб також відмінно оберігає від зараження респіраторними вірусними інфекціями та незамінне під час епідемії грипу.

Трав’яний збір для розрідження крові. Візьміть у рівних частинах сухі трави: арніку гірську, полін гіркий, донник лікарський, таволгу в’язолисту, подрібніть і перемішайте. На ніч заваріть у термосі столову ложку збору склянкою кропу. На ранок процідіть, розділіть отримане питво на три частини і пийте протягом дня за 30 хвилин до їди. Курс прийому – один місяць, причому кожен вечір потрібно готувати свіжу порцію зілля.

Імбирний напій. Свіжий імбирний корінь подрібніть, додайте 1 чайну ложку зеленого чаю та дрібку кориці, перемішайте і залийте двома склянками кропу, дайте настоятися, процідити. Додайте сік половини лимона та мед за смаком. Напій потрібно вжити кількома порціями протягом дня.

Народні засоби розріджують дах, досить різноманітні, доступні та прості в застосуванні. На додаток до дієти та народними рецептами підтримувати нормальний стан крові допоможе рух, свіжий повітря, відмова від вредних пристрастей та гарний настрій.

Будьте здорові!