Як правило, їжа, від якої ми залежимо, дуже швидко перетравлюється та містить мало клітковини, передає sutura.org.ua Саме тому ми не можемо нею насититися і хочемо ще й ще.

Задоволення, які ми отримаємо різними способами, практично однаково впливають на наш мозок. Справа в тому, що вплив на центр задоволення в мозку, це в якійсь мірі небезпечна маніпуляція, оскільки після того, як вплив закінчується, мозок посилає сигнали про те, що негайно було б це повторити. Так і зароджується залежність. А оскільки їжа – одне з наших головних повсякденних насолод, найшкідливіші продукти можуть генерувати фізичну залежність.

Що найнеприємніше – про це знають виробники. Саме тому вони намагаються додавати до шкірного фастфуду, солодощі та закуски якомога більше рафінованих вуглеводів, жирів та підсилювачів смаку.

Піца

Чим більше оброблених інгредієнтів у піці, тим сильніше звикання вона викликає. Різноманітні соуси та ковбаси – той крючок, який чіпляє нас і змушує знову і знову дзвонити в доставку. Щоб знизити шкоду для здоров’я, яку завдає піца, та відвикнути від неї, можна робити її в домашніх умовах. Тоді ви зможете регулювати кількість надто солоних, пережарених або жирних начинок. Спробуйте додавати в піцу свіжі овочі – у смаку вона не втратити, а користі принесе більше.

Шоколад

Шоколадні батончики, конфети та інші солодощі, як правило, випускають, застосовуючи молочний шоколад з ударними дозами жирів та цукру. Тому перенасичення глюкозою організм вимагає ще, як тільки рівень цукру в крові трохи знижується. І відбувається це з неприємними відчуттями занепаду сил, зниження настрою та сплеском голоду. Переведіть собі з батончиків та конфет на чистий темний шоколад без добавок. Свою функцію підняття настрою він виконуватиме з меншим шкодою для здоров’я. Спочатку темний шоколад буде здаватися гірким, але смакові рецептори дуже скоро перебудуються.

Печиво

Печиво – це той продукт, який просто раз і назавжди потрібно перестати купувати. Це не означає, що доведеться відмовитися зовсім від цього ласощів до чаю. Важливо розуміти, з чого зроблено печиво. А це можна здійснити лише одним способом – випікати печиво самостійно. Тоді ви точно знатимете, що там немає трансжирів і надлишку цукру, які викликають сильну залежність і налаштовують нас на нескінченне поглинання такої випічки.

Картопляні чіпси

Ця закуска – є найшкідливішими вуглеводами, які тільки можуть бути. А значить, вони швидко переробляються організмом і відкладаються в жир. Це ще хрустка консистенція і змушують нас хотіти їх знову і знову. Щоб зіскочити з цієї залежності, потрібно вибирати чіпси з інших овочів. Як правило, вони практично не обробляються, а просто піддаються екстремальній сушінні. Наприклад, чіпси з буряка, моркви та бананів менш шкідливі.

Морозиво

По-перше, варто заборонити собі купувати морожене великими брикетами. Необмежена кількість цих шкідливих ласощів може за лічені дні додати кілька кілограмів до вашої фігури. Так що не тримайте морожене біля будинку в легкому доступі. Так можна домогтися того, що небажання виходити в магазин стане сильнішим за звичку. А ще можна замінити вершкове морожене банановим, яке виходить, якщо збити блендером заморожені кусочки банана і змішати їх із какао. Ви оціните смак і назавжди відмовитесь від шкідливого магазинного десерту.

Картопля фрі

З картоплею-фрі вихід на подив простий. Практично від половини вреду, який він приносить організму, можна позбутися, якщо замінити його на запечений картопля. Сьогодні навіть у ресторанах до бургерів пропонують кілька варіантів картопля. Так вісь – вибирайте картопля по-селянськи. На смак майже те саме, але калорій набагато менше.

Сухі завтраки

Їх позиціонують як здорову їжу, але це далеко не так. У сухих завтраках такі дози цукру, що можна заробити на діабет. Крім того, у пластівцях дуже мало волокон і вони дуже швидко перетравлюються, тому практично жодного насичення від такого завтраку не відчуваєш. Такий склад сухих сніданків змушує нас збільшувати дозу і піклуватися про перекушування вже через пару годин після останньої ложки пластівців.

Курині крильця

Крильця – це найгірше, що є в курці, яка сама по собі взагалі вважається дієтичною їжею. Вся справа в способах обробки та соусах, які подаються до змажених курячих крилець. Варто перестати купувати цю їжу у фаст-фудах та почати готувати самостійно. Але в цьому випадку запікайте, а не змастіть крильця, і тоді все буде гаразд. Змін у смаку ви не помітите.