Чіпають руками і п’ють

Коли наступного разу заварюватимете на робочому місці чай з пакетика, поважно подивитесь в коробку. А ще зверніть увагу чи була її кришка закрита, інформує sutura.org.ua

Де опасность? Давайте на чистоту: далеко не всі офісні працівники регулярно миють руки. Деякі утримуються від процедури навіть після походу до туалету. А ось чай п’ють більшість. Перед тим як випити, дістають його із загальної упаковки, доторкаючись до сусідніх пакетиків.

Думаєте, нісенітниця? Дослідники з британської організації Initial Washroom Hygiene з’ясували, що на чайному пакетику в офісі небезпечних бактерій більше, ніж на сидінні унітазу. Так, середня кількість мікроорганізмів на офісному чайному пакетику – 3785, на унітазі – всього 220.

Тому має сенс не скупитися, а тримати власну упаковку чаю в ящику столу, в якому ніхто із сторонніх не буде порпатися руками сумнівної чистоти.

Стафілокок на дисплеї

Протирати комп’ютерну клавіатуру та ведмедика перед початком робочого дня для багатьох стало доброю традицією. І це правильно – на клавіатурі та м’язи небезпечних бактерій більше, ніж на обідку унітазу. Тільки ось протирання цих двох речей не гарантує безпеку, тому що на робочому столі є ще один розсадник інфекції, про який всі забувають.

Де опасность? У телефоні. Вірніше, на його дисплеї та задній кришці. Вчені з Медичного центру Колумбійського університету з’ясували, що поверхня мобільного телефону може цілком замінити чашку Петрі – ємність для культивування колоній мікроорганізмів з живильною средою. На дисплеї гаджета та задньої кришки хвороботворні мікроорганізми розмножуються з небувалою активністю.

Серед найбільш небезпечних: кишкова паличка, золотистий стафілокок, синьогнійна паличка (збудник інфекційних захворювань), фекальний ентерокок, коринебактерії (викликають відруєння, інфекції сечовивідних шляхів).

Захиститися від бактерій з поверхні телефону допоможуть прості гігієнічні процедури: регулярне протирання гаджета дезінфікуючими салфетками та миття рук. Не зайвим буде не чіпати телефон під час їжі і не брати його з собою у туалет.

Відкрив, дістав, поїв

Холодильник та мікрохвильова піч є у багатьох офісах. І це зручно: співробітники приносять їжу з собою, кладуть її в холодильник, де вона чекає на обідній перерву.

Де опасность? У послідовності дій. Зазвичай перекушування в офісі виглядає так: людина йде до вбиральні, миє руки, прямує до холодильника, дістає їжу, розігріває, їсть. До нього ручку холодильника та мікрохвильовки поторкали десятки співробітників. Враховуючи, що протираються ці поверхні у кращому випадку пару разів на місяць, на них живе армія бактерій. Тому краще вимити руки з милом у самому кінці – після розігріву їжі безпосередньо перед трапезою.

10 секунд і готове

Миті руки перед їжею і після походу в туалет – найпростіший спосіб захиститися від хвороботворних бактерій. Але іноді навіть дуже ретельне миття може піти нанівець, якщо неправильно висушити руки. Наприклад – скористатися автоматичною сушаркою зі струменем повітря.

Де опасность? Всередині сушарки. Цей прилад по суті – розсадник небезпечних бактерій. До такого висновку дійшли вчені з університету Коннектикуту. Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі Applied and Environmental Microbiology.

Вчені досліджували судини, які підставляються під сушарку для рук, і виявили, що там проживають від 18 до 60 колоній бактерій. Зокрема, у посівах фахівці знайшли спори сінної палички Bacillus subtilis, яка також зустрічається у ґрунті.

Крім цього, вчені використовували чашку Петрі трьох умів. Одну залишили на відкритому повітрі, іншу залишили на годину під сушаркою, а третю під вентилятор зі слабким потоком повітря. У підсумку фахівці виявили, що найкраще бактериї розмножувалися саме під повітрям із сушарки. На іншому місці – вентилятор.

Чистота одна на всіх

Не у всіх офісах є кухня з мийкою, проте помити чайну чашку можна практично завжди. У тому ж туалеті знайдеться поличка із засобом для миття посуду та губкою.

Де опасность? Прямо на поверхні губки. По-перше, невідомо, наскільки ретельно її споліскують інші співробітники. А по-друге, вона може служити місяцями, тоді як змінювати губку потрібно не рідше одного разу на тиждень, бо на ній можуть накопичуватися армії мікроорганізмів – аж до 118 різних родів.

Ще момент: у деяких офісах миттям посуду займаються співробітники клінінгових компаній. Зібравши рано утром чашки зі всіх столів, миють і виставляють їх на видно місце, щоб працівники їх потім розібрали. Якби добре, але ж ніхто не знає, наскільки ретельно співробітник клінінгової контори мив чашки і не використав при цьому ті ж перчатки, в яких протирав підлогу та сантехніку.

Тому, користуючись офісною чашкою, краще мити її самостійно та бажано без губки загального користування, а перед відходом і зовсім прибирати посуд у ящик столу.

5 прийомів, які допоможуть захистити здоров’я в офісі

  1. Не тримати їжу та посуд на столі, відмовитися від снеків як сухариків, горішків, печива. Якщо перекушувати без відриву від клавіатури, жодне миття рук не врятує.

  2. Не користуватися «гостьовими» чайними чашками та ложками, миттям яких займаються працівники клінінгової компанії. При крайній необхідності перед використанням такого посуду помити його самостійно, навіть якщо ззовні він здається чистим.

  3. Завести свій чай і тримати його в шухляді столу.

  4. Регулярно провітрювати приміщення, це зменшити концентрацію бактерій у повітрі. Якщо такої можливості немає, тоді споліскувати обличчя водою, мити руки з милом та витирати їх паперовими рушниками, а не сушити під струйкою повітря.

  5. Тримати під рукою пачку дезінфікуючих салфеток для столу, клавіатури та телефону.