Не кальцієм єдиним — як вітамін К підтримує здоров’я кісток та судин
Ризик розвитку захворювань серця та кісток збільшується з віком.
Дослідження показують, що достатнє споживання витамину К може знизити ризик кальцифікації артерій та зміцнити кістки. Адекватне споживання витамину К, зокрема, витамину К2, може знизити ризик артеріальної ригідності.
Цей стан викликано накопиченням солей кальцію у стінках кровеносних сосудів (кальцифікація). Забагато відкладень може призвести до пошкодження судин.
Високе споживання добавок кальцію збільшує ризик серцево-судинних захворювань за рахунок прискорення кальцифікації в артеріях. Але дослідження показали, що збільшення споживання витамину К (особливо К2) — живильної речовини, яка сприяє нормальному згортанню крові та загоєнню ран, сприяє кальцифікації у кістках, а не у кров’яних судинах.
«Вітамін K2 сприяє гнучкості артерій, запобігаючи накопиченню артеріального кальцію, і його додавання може змінити кількість кальцію в організмі, що знаходиться в дисбалансі», – пише Катаріна Марес, автор дослідження.
Марес зазначила, що досягнення правильного балансу між споживанням кальцію та витамину К2 дуже важливе, оскільки це може стати потенційною стратегією боротьби з остеопорозом та запобіганням кальцифікації та зміцнення артерій.
Вітамін К: джерела і норма на день
Дорослі чоловіки повинні отримувати щонайменше 120 мікрограмів витамину К щодня, тоді як жінки потребують щонайменше 90 мкг на день.
Незважаючи на широкий вибір добавок витамину К на ринку, все ж таки краще за все отримувати витамин з їжі. Вітамін К міститься в овочах, рибі, яйцях, у м’ясі та цільнозернових крупах. Існують дві форми витамину К – К1 і К2.
Зелені листові овочі є найкращим джерелом витамину К1, а витамин К2 в основному міститься в сирі, кисломолочних продуктах та в квашеній капусті.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!