Не тільки вода: корисні напитки для здорового кишечника
Головний постулат правильного харчування — більше пити — часто не уточнюючи, що йдеться не тільки про чисту воду, а й про інші рідини, зокрема і супи, і фрукти. У спекотний сезон слідувати цьому правилу особливо просто. Ось список напоїв, які допоможуть покращити травлення, позбутися від неприємних відчуттів у животі, підкріпитися, підвищити імунітет та освіжитися.
Буряковий квас
У цьому напої багато мікроелементів і витаминів, він корисний для здоров’я внутрішніх органів, допомагає позбутися від деяких шкірних захворювань, проблем зі сном. Особливо цілюще буряковий квас впливає на травлення. Крім того, це простий у приготуванні, смачний освіжаючий напій для спекотної погоди.
Як приготувати: є багато рецептів бурякового квасу, до нього можна додавати лимон, мед, зюм та інші інгредієнти. Розповімо найпростіший спосіб приготування. Буряк наріжте невеликими кусочками, складіть у банку і залийте водою. Накрийте марлею та залиште ємність у прохолодному місці. Коли зі дна банки вгору почнуть підніматися бульбашки, квас можна пити.
Водяний кефір
Кефір може бути не тільки кисломолочним, а й водяним. Його готують з так званих японських кристалів. На заході водяний кефір вважають джерелом пробіотиків. Це хороша альтернатива для людей, які не переносять лактозу. На смак він схожий, швидше, на газовану воду, ніж на кисломолочний кефір.
Як приготувати: у літрі води розчиніть 2 столові ложки цукру. Столову ложку кристалів промийте у пластиковому сіті і додайте у воду. Покладіть туди ж кілька штук зюм, кураги, чорносливу або інжиру. Накрийте ємність марлею і залиште на добу у світлому місці. Потім злийте воду і залийте нову (теж із сахаром). Ще через 1-2 доби кефір можна пити.
Кістковий бульйон
Кістковий бульйон допомагає зменшити запалення в кишечнику, зміцнює імунітет і добре впливає на сполучні тканини в організмі. У ньому багато глютаміну, желатину та гліцину, які захищають слизову кишечнику. Хороший кістковий бульйон після остигання повинен стати схожим на желе.
Як приготувати: кілограм яловичих кісток покладіть у велику кастрюлю з товстими стінками і скропіть двома столовими ложками яблукового уксуса. Промийте і очистіть моркву, луковицю, селеру і покладіть до кістки. Залийте 4 літрами води, додайте 2 чайні ложки солі і доведіть до кипіння. Після цього зменште вогонь та варіть кістки 36 годин.
Сік червоне
Яскраво широко відоме своїми протизапальними і загоюючими властивостями. Для кишечника сік цього рослини теж дуже корисний, але треба бути обережним – він має проносну властивість. Приймати його краще невеликими дозами по чайній ложці.
Як приготувати: для соку алое підійдуть листя з підсохлими кінчиками. Брати треба тільки м’якуш, без зовнішньої оболочки.
Чайний гриб
У цьому напої міститься величезна кількість біологічно активних речовин. Він багатий антиоксидантами та пробіотиками. Пити чайний гриб потрібно охолодженим. На вигляд не дуже естетичний, зате смачний і добре втамовує жажду.
Як приготувати: помістіть відросток гриба у добре промиту та висушену трилітрову банку. В окремій ємності заваріть міцний чай — 1 літр води на 100 г заварки. Покладіть у нього 60 г цукру — він повинен добре розчинитися, інакше кристали можуть пошкодити гриб.
Коли заварка охолоне, акуратно перелийте її у банку з грибом. Накрийте марлею і зберігайте біля теплого темного місця. Напій буде готовий за 8-15 днів.
Кефір
Кефір корисний не лише для травлення. Він зміцнює імунітет, покращує здоров’я кісток, а також добре впливає на нервну систему. Кефір – натуральний джерело пробіотиків, які допомагають при різних хворобах: від порушення роботи кишечника та вагінальних інфекцій до проблем зі шкірою.
Сік селери
Сік селери містить лютеолін, який пригнічує запалення кишківника. У цьому напої багато вітамінів А, С і К, а також антиоксидантів. До того ж у ньому не так багато цукру, як у фруктових соках. Сік селери краще пити свіжим і не зберігати більше доби.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!