Небезпечні кулінарні лайфхаки, про які варто забути, якщо не хочете нашкодити здоров’ю

Головна / unsorted / Небезпечні кулінарні лайфхаки, про які варто забути, якщо не хочете нашкодити здоров’ю

“Корисні” поради можуть сильно нашкодити здоров’ю. Якщо так робить кухар із мережі або хтось із знайомих домогосподарок, ще не означає, що слід за ними повторювати. На пальцях пояснюємо чому.

Життя сучасного людини неможливо уявити без Інтернету. Ми йдемо туди з будь-якими питаннями, а іноді шукаємо різні лайфхаки, які теоретично повинні полегшити ту чи іншу справу. Але на просторах мережі можна зустріти шкідливі та навіть небезпечні поради, пробувати які не варто.

Розповідаємо, що з “корисного” може сильно нашкодити.

Звичка мити м’ясо перед приготуванням

З краплями води на кухню можуть потрапити мікроорганізми, що живуть на поверхні м’яса.

Ну хто не зустрічав пані, яка перед цим обов’язково ретельно миє усі продукти. Хороша звичка, здавалося б. Але у випадку з сирим м’ясом тварин або птахів від такого лайфхаку більше шкоди, ніж користі. Річ у тім, що мікроорганізми, що живуть на поверхні м’яса, з краплями води можуть легко потрапити на кухонні приладдя, “заразивши” їх. Краще не ризикувати і м’ясо перед цим таки не мити. Але якщо вважаєте, що необхідність у цьому є, налийте в глибоку миску крижаної води і опустіть продукт у неї на кілька хвилин. Намагайтесь, щоб краплі з м’яса мінімально стікали та не потрапляли на поверхні кухні.

Спроба відкрити пляшку вина незвичайним способом

Любителі італійської кухні знають, як часто для приготування страв потрібний келишок смачного вина. Уявіть собі у ситуації, коли готування у самому розпалі, ви тягнетесь за пляшкою, щоб додати алкоголь у сковороду, як раптом усвідомлюєте, що штопор десь загубився. Що тепер робити – порушувати рецепт? Швидше за все, ви судорожно почнете набирати на смартфоні “як відкрити пляшку вина” або “відкрити пляшку без штопора”. Добрий пошуковик запропонує вам десятки лайфхаків для вирішення проблеми. Як мінімум один із них пробувати не варто — ми говоримо про спосіб із запальничкою. Деякі розумники радять піднести до шийки вогонь і поступово нагрівати стінки пляшки. Згодом пробка вискочити, обіцяють умільці. Але порадники замовчують про велику ймовірність того, що пляшка від такого лайфхаку вибухне прямо у вас у руках, а уламки розлетяться по всій кухні.

Бажання зварити щось у пластиці

На такі поради можуть наштовхнутися ті, хто збирається готувати для великої кількості людей. Є поширений рецепт омлету на компанію: взяти пластикові пакети Zip-lock, додати в кожний по кілька яєць, зелень, сир і сіль, гарненько побовтати і опустити в киплячу воду. Лайфхак обіцяє приготування відразу кількох порцій одночасно, але абсолютно нахабно замовчує про наслідки такого експерименту. При кипінні пластик виділяє небезпечні для здоров’я речовини, які разом із їжею потраплятимуть до вас в організм. До того ж велика ймовірність, що пакети просто не витримають високої температури і розваряться, вкравши у вас продукти та дорогоцінну годину.

Звичка пробувати сире тісто

У більшості випадків один із інгредієнтів тесту — сирі яйця, а вони можуть бути заражені сальмонелою.

Чомусь більшість людей, що мають справу з тестом, звикли пробувати його сирим. Комусь просто подобається смак, а хтось таким чином вивчає, чи вистачає у ньому спецій. Але знайте: якщо ви побачили пораду пробувати сире тісто, ніколи їй не користуйтесь. Часто одним із інгредієнтів стають сирі яйця, а вони можуть бути заражені сальмонелою. Краще не ризикувати: не тягнути до рота сире тісто і пробувати його вже після термічної обробки. Так, іноді ситуацію вирішує навіть маленький шматочок.

Звичка солити страву на початку готування

Більшість з нас ніколи б не подумали дотримуватися якихось таймінгів з додавання тих чи інших спецій у страву. Та й якщо подивитися покрокове відео з приготування страви за рецептом, люди солять їжу в той момент, як згадають, або на самому початку, щоб потім не відволікатися. Але знайте: так робити неправильно. Виявилося, якщо посолити блюдо спочатку, сіль просто випарується через тривалу термічну обробку. Краще додавати її в кінці і з якомога більшої висоти — так соль ляже рівномірніше і точно передасть смак.

Звичка перемішувати фарш руками

Фарш втрачає повітряну текстуру та приємний аромат, якщо перемішувати його руками.

Один з найпоширеніших лайфхаків, від якого більше шкоди, ніж користі. Деякі пані чи кухарі-самоучки радять перемішувати фарш руками. Виправдовують це тим, що краще відчувають однорідність маси, або взагалі вважають, що тільки за подібного ритуалу котлети вийдуть смачними. Але на ділі все відбувається наоборот. Перемішуючи м’ясо руками, ви робите його жорсткіше. Фарш втрачає повітряну текстуру та приємний аромат. Щоб страва залишилася соковитою та смачнішою, для перемішування краще використовувати лопаточку або звичайну ложку.

Звичка ставити в холодильник щойно приготовані страви

Жахливий лайфхак і порада, про яку взагалі варто назавжди забути. Якщо приберете в холодильник щось гаряче, зіпсуєте не саму страву, а продукти навколо, які будуть схильні до дії тепла та пари. До того ж така звичка може негативно відбитися на роботі холодильника і навіть спричинити його поломку. Тому найкраще рішення — дати страві трохи охолонути, а потім уже переміщати в холодильник. Але пам’ятайте, що надовго залишати готові продукти за кімнатної температури не варто, 1-2 години достатньо.

Звичка забувати ретельно мити раковину після готування

Мікроби, що живуть на поверхні раковини, легко перекочують на посуд.

Багато діляться порадами та лайфхаками, як після оброблення сирого м’яса мити дошки та ножі, термічно обробляти посуд, у якому воно лежало. Але мало хто говорити про те, що саму раковину під час і після готування теж слід очищати по-особливому. Якщо цього не робити, змиті струменем води мікроби, що живуть на поверхні продуктів, виявлятимуться на посуді, що сушиться поруч. Краще не ризикувати і все ретельно чистити одразу після зіткнення з чимось сирим.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!