«Тривале надходження етанолу в організм призводить до серйозних пошкоджень центральної нервної системи, однак у нашому дослідженні вперше наводяться докази того, що невеликі дози алкоголю можуть бути корисні для мозку, вони здатні допомагати йому виводити продукти переробки», – пояснює керівник дослідження Майкен Недергард (Maiken Nedergaard), повідомляє sutura.org.ua Статтю вчених опубліковано в журналі Scientific Reports.

Це дослідження можна поставити в ряд з іншими, які доводять, що помірне споживання спиртного теоретично здатне надавати сприятливий вплив на деякі тканини, органи та системи органів: знижує ризик розвитку захворювань серця та судин та деяких видів раку. Проте всі накопичені на цю тему дані не скасовують того факту, що у великих кількостях алкоголь діє на організм руйнівно.

Недергард та його колеги вивчали вплив алкоголю на роботу глімфатичної системи, основна функція якої полягає у виведенні продуктів життєдіяльності клітин центральної нервної системи. Перші результати група Недергарда отримала ще у 2012 році: тоді вчені показали, як спинномозкова рідина закачується в мозок і вимиває відходи, у тому числі бета-амілоїдні пептиди та тау-білки, осадження яких усередині нейронів пов’язують із хворобою Альцгеймера та рядом інших нейродегенера. хвороб.

Подальші дослідження показали, що глімфатична система особливо активна уві сні, вона часто страждає внаслідок травм та інсультів, але відновлюється за допомогою фізичних вправ.

У новій роботі вчені перевіряли вплив хронічного та нерегулярного вживання алкоголю на мозок мишей. У мишей, які споживали алкоголь у великих кількостях протягом тривалої години, у клітинах виявилося досить багато біомаркерів запалення. Особливо багато маркерів було в астроцитах – клітинах нейроглії, що грають ключову роль у регулюванні роботи глімфатичної системи.

Миші, яким давали невеликі дози алкоголю (приблизно еквівалентні 2,5 юнітам, тобто 75 г горілки для людини на день), наоборот, мали менше маркерів запалення, а їх глімфатична система ефективніше перекачувала спинномозкову рідину і виводила відходи, виділені іншими клітинами мозку, ніж глімфатична система мишей із контрольної групи. На результати тестів на когнітивні здібності та розвиток моторно-рухових навиків це не позначилося; миші, що отримували невеликі дози алкоголю, справлялися з тестами так само, як миші з контрольної групи, які не вживали спиртного зовсім.

Дані, отримані групою Недергарда, підтверджують статистичні дані про вплив різних доз алкоголю на здоров’я та смертність у людських популяціях.