Дослідники виявили, що у людей, які пили чай з температурою вище 60 градусів Цельсія в кількостях більше 700 мл на день (близько двох великих чашок), ризик розвитку раку стравоходу був на 90% вище порівняно з тими, хто пив не настільки гарячий чай. менше. У дослідженні взяли участь понад 50 000 мешканців Голестану, провінції на північному сході Ірану, інформує sutura.org.ua

«Багато людей люблять пити чай, кофе та інші гарячі напої. Однак, згідно з нашим звітом, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик раку стравоходу, і тому бажано подождати, поки гарячі напитки охолонуть», – каже доктор Фархад Ісламі з Американського онкологічного товариства (American Cancer Society), провідний автор дослідження.

Попередні дослідження виявили зв’язок між вживанням гарячого чаю та раком стравоходу. Це ж дослідження, опубліковане в International Journal of Cancer, було першим, що визначає конкретну температуру.

За даними Міжнародного агентства з дослідження раку, рак стравоходу є восьмим за поширеністю у світі видом раку і часто призводить до смертельного результату. Щороку від нього помирає близько 400 000 осіб. Його розвиток зазвичай спричинено повторним пошкодженням стравоходу через дим, алкоголь, кислотний рефлюкс і, можливо, дії гарячих рідин.

Під час даного дослідження вчені спостерігали за 50 045 людьми у віку від 40 до 75 років у середньому протягом 10 років. Між 2004 та 2017 роками вчені виявили у них 317 нових випадків раку стравоходу. Автори кажуть, що необхідні подальші дослідження, щоб визначити причини зв’язку між вживанням дуже гарячого чаю та підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу.

Стівен Еванс, професор з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини (London School of Hygiene & Tropical Medicine), вважає, що проблема не в типі напою, а в його температурі. На його думку, навіть варення, підігріте в мікрохвильовці, спричинить травму стравоходу, яка може призвести до змін клітин та подальшого розвитку раку.

Доктор Джеймс Доїдж з Лондонського університетського коледжу (University College London) стверджує, що гарячі напої є встановленим фактором ризику розвитку раку стравоходу. За його словами часто роздратування будь-якої поверхні тіла підвищує ризик розвитку раку. Сонячний опік викликає рак шкіри, куріння – рак легенів, а багато продуктів харчування та напої сприяють ризику розвитку раку шлунково-кишкового тракту.