Не всі люди розуміють критерій успішності однаково, передає sutura.org.ua Для деяких це індульгенція спочатку робитиме, а потім думатиме. У минулому столітті цим зазвичай займалися рок-зірки, але в нашу пуританську годину, коли незграбний чий може виявитися грязним домаганням, боротися зі здоровим глуздом доводиться по-особливому.

В одному з районів Каліфорнії, іменованим то Силіконовою, то Кремнієвою (священний суперечка області протистояння поребрика з бордюром) живе багато, здавалося б, розумних людей: свої статки вони зробили за написанням сотень тисяч рядків коду, створенням тисяч ескізів або юридичними правками в інвестиційних договорах . Їх стараннями один штат Калифорнія має ВВП великої європейської країни, і нам варто було б завидувати їх ерудиції та аналітичним складом розуму.

Але коли справа доходити до фізіології та харчування, що в їхній свідомості йде не так, і весь життєвий шлях прогресивного каліфорнійця складається з тривалих експериментів над можливостями свого метаболізму. І не завжди безпечних.

Колись вони вирішили, що людина прямоходяча – істота травоїдна (і спис йому на наскальні малюнки примальовували чортові республіканці), а травоїдні тварини гідні природної життя та природної смерті – тобто бути вбитим іншим хижаком, але не людиною.

Незадоволені упущеннями у логіці веганів створили альтернативний культ і закликали харчуватися так, як харчувалися наші предки у палеоліті. Правда, в палеоліті Instagram був ще в ранній бета-версії, власний ужин ніхто не викладав, і ми поняття не маємо, що і кого люди їли в ті часи.

Здобувши до рук генні технології, каліфорнійці почали тестувати свої ДНК, з яких вони змогли дізнатися, чи дійсно вони люди і якого кольору у них шкіра. Тести могли розповісти, наприклад, що, якщо ти азіат, то в тебе майже точно буде непереносимість лактози. Але самі азіати це також добре знали (і відчували в колі сім’ї) за останні 3000 років.

Інша ідея відвідала світлі каліфорнійські голови зовсім недавно і покарала їм харчуватися раз на кілька днів, а решту години набиратися енергії від сонця, благих діянь та глюкози з деяких дозволених соків. Слідування цій дієті дало несподіваний ефект – суб’єкт починав худнути. Не бреше все ж таки давня приказка: «Прийшов листопад – чекай грудень».

У сучасних технологіях самокатувань наступав криза, і прогресивна громадськість була готова здатися і згадати про звичайний середземноморський раціон, але урізноманітнити його авантюрним каліфорнійцям все ж таки вдасться.

Підприємець Дуг Еванс (так-так, той самий, який «винайшов» соковитискач за $400 з капсулами за $8, які можна було видавлювати без соковижималки) представивши нову вершину піраміди людського харчування – «сиру» воду. За $6 за галон, або на 92? за літр.

Нове – добре забуте старе – з годин, коли ще не винайшли водопровід і з питиною водою не робили нічого: ні фільтрували, ні стерилізували. Найкращим винаходом була срібна ложка у графині з водою – іони срібла дійсно нейтралізують деякі вируси, але від бактерій допомагають приблизно так само, як і від вампірів.

«Я вже давно не пив воду з під крана», – похвалився підприємець в інтерв’ю The New York Times. Він заявив про створення нового руху, що повинно змусити простого споживача відмовитися від мережевої води, тобто живе своєю цікавою, невідомою тобі життям у трубах громадської каналізації.

Єванс називає «сиру» воду «живою», а воду з каналізації – «мертвою». Йому вторити Мухандє Сінгх, засновник фонду «Жива Вода»: «Вода з крана? Ви п’єте воду з туалету із протизаплідними препаратами в ній!» – заявив він у інтерв’ю, – «Хлорамін (ймовірно, пан Сінгх мав на увазі хлорин – прим.ред.) змішується з фтором! Кличте мене конспірологом, але цей препарат контролює наші мізки і не має нічого спільного зі здоров’ям зубів!»

Видання Ars Technica, яке докладно освячує історію, знайшло дані досліджень про позитивне вплив фтору на здоров’я зубів (його наявністю, до речі, хвалитися на упаковці майже будь-яка зубна паста) і не знайшло досліджень, що вказують на можливість контролювати розум людини за допомогою води.

Три роки тому Сінгх почав продавати «сиру» воду, зібрану в джерелах біля околиць міста Кульвер штату Орегон. За його словами, така вода містить унікальні пробіотики (речовини, що допомагають розвиватися мікроорганізмам). Саме цю воду він почав бутилювати та продавати по $6.40 усередині штату. І її продаж дуже успішні.

Теорії, на яких базуються тези про корисність води з природних джерел, підтверджують деякі проблеми. У промислових регіонах питна вода містить надмірну кількість важких металів, фільтри очисних споруд дійсно не можуть блокувати безліч сполук, що містяться у лікарських препаратах. Щоправда, концентрація препаратів настільки мала, що навряд чи навіть одна молекула потрапить споживачу у склянку (хоча гомеопата зробить безсмертним). Та інші дослідження говорять про те, що всі ці загрози усуваються за допомогою сертифікованих побутових фільтрів або, в крайньому випадку, кип’ятіння. Але споживачів це не зупиняє.

Зате за даними ВООЗ у натуральних джерелах опасностей більше, ніж умовних переваг. Необроблена вода – природна среда існування легіонелі, кишкової лямблії та ще 80 паразитів, які вб’ють людину швидше, ніж медицина встигне їх діагностувати.

Відділ маркетингу Live Water не здається і замовляє дослідження, яке підтверджує, що у «сирій» воді містяться мікроогранізми, і, що важливо, вони корисні. Втім, досить відкрити саме дослідження, щоб переконатися, що воно проведене на талійній воді з Італії і не має жодного відношення до орегонських джерел.

Пригоди підприємців, які продають сиру воду дорожче за брендований алкоголь, не дають спокою пресі. Останнім раундом був запит від видання Ars Technica про релевантність дослідження, посилання на яку міститься на сайті, і вказівка ​​на користь деяких бактерий, за якими журналістам так само не вдалося знайти жодних наукових тверджень.

Поки журналісти чекають відповіді, а успішні каліфорнійці готуються до просвітління, ти випий склянку води – це абсолютно точно корисно. Не упускай можливість робити так 4-6 разів на день. Будь води, навіть з офісного кулера.