Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Нові дані про користь шоколаду: навіть кусочок на тиждень захищає судини та серце
Дослідники з клініки Мейо, клівлендської клініки та Бейлорського коледжу медицини (США) опублікували наукову працю, яка буде по серцю багатьом. Оскільки йдеться про чергове доказ користі одного з найпопулярніших на Землі ласощів — шоколаду.
Вчені проаналізували шість великих досліджень, проведених у світі за останні п’ятдесят років. Їх учасниками стали 336 289 осіб із США, Швеції та Австралії. Метою всіх спостережень був зв’язок між вживанням шоколаду та ризиком розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС). Саме це захворювання у більшості випадків стає причиною інфарктів, оскільки при ІХС звужується просвіт коронарних артерій, що живить серце насиченою кислородом кров’ю.
Автори наукової роботи прийшли до висновку: вживання шоколаду не менше одного разу на тиждень має кардіозахисний ефект. Тих, хто не відмовляв собі в такому задоволенні, за інших рівних ішемічна хвороба серця наздоганяла рідше. Ризик її розвитку був як мінімум на 8% нижче, йдеться у дослідженні.
Вчені відзначають, що, по всій видимості, головну користь для судин і серця приносять такі інгредієнти шоколаду, як флавоноїди, поліфенолі, стеаринова кислота та метилксантині. Флавоноїди, зокрема, епікатехін, катехін і проціанідіни зменшують агрегацію тромбоцитів (завдяки цьому знижується ризик утворення тромбів) і в цілому покращують стан ендотелію, тобто внутрішньої оболочки кровеносних сосудів. Інші компоненти також гальмують розвиток запалення та сприяють підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину).
У науковій роботі обговорюється, що поки немає точних даних, скільки саме шоколаду потрібно з’їдати для підтримки здоров’я серця та судин. Автори нагадують, що слід звертати увагу на калорійність, вміст цукру та жиру в шоколадних плитках, а також на стан здоров’я та параметри самого споживача: вік, лишній вага, супутні хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет. Словом, кожному бажано індивідуально порадитися зі своїм лікуючим лікарем. Скоріш за все, найбезпечніший варіант – це вживання темного шоколаду з мінімальним вмістом цукру раз на тиждень, укладають дослідники.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!