Обезпеки, що криє в собі білкова дієта, нові дослідження не виступають на її користь.

Головна / unsorted / Обезпеки, що криє в собі білкова дієта, нові дослідження не виступають на її користь.

Нове дослідження показало, що дієти з високим вмістом білка можуть викликати утворення бляшок у сосудах і призводити до склеротичних уражень артерій. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Metabolism.

Дієти з високим вмістом білка допомагають скинути лишній жир та наростити м’язову масу. Нерідко її рекомендують людям із підвищеним тиском.

Проте результати нового дослідження на мішах, проведеного вченими з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, показали, що високобілкові дієти збільшують ризик склеротичних уражень судин. При цьому йдеться про утворення нестабільних бляшок, відрив яких призводить до закупорки артерій, що може спровокувати сердечний напад.

“Дієти з високим вмістом білка сприяють похудненню, що підвищило їх популярність в останні роки”, – наводяться в прес-релізі слова школи доктора медичних наук Бабака Разані, керівника дослідження. — Але експерименти на тваринах і деякі масштабні дослідження на людях вказують на зв’язок високобілкової дієти із серцево-судинними проблемами. Ми вирішили це перевірити.

Оскільки для утворення бляшок, необхідні жири, дослідники порівнювали стан судин у мишей із двох експериментальних груп. Одна група отримувала дієти з високим вмістом жирів і білків, інша — високожирову дієту з нормальним вмістом білків.

“Пара ложок протеїнового порошку в молочному коктейлі або смузі додає приблизно 40 грамів білка, що еквівалентно рекомендованій добовій дозі, – розповідає Разані. у раціоні з високим вмістом жирів і високим вмістом білка.

В результаті, у мишей з високожирово-високобілковою дієтою в артеріях з’явилося на 30 відсотків більше бляшок, ніж у мишей на дієті з високим вмістом жиру та нормальним білком. Але, при цьому, вони не набирали ваги, а миші з іншої групи товстішали.

Це не перше дослідження, яке демонструє збільшення кількості бляшок у сосудах при білковій дієті, але, в даному випадку, вченим вдалося розібратися у механізмі процесу, що призводить до таких результатів.

Артеріальні бляшки складаються із суміші жиру, холестерину, відкладень кальцію та мертвих клітин. Очищенням сосудів від відкладень покликані займатися імунні клітини, що називаються макрофагами. Автори виявили, що надлишок амінокислот у раціоні з високим вмістом білка активує в макрофагах білок, який називається mTOR, який змушує ці клітини рости, а не виконувати свої завдання. Сигнали від mTOR блокують здатність клітин очищати судини від нальоту та запускають ланцюг подій, що призводять до загибелі макрофагів.

В результаті, навколо бляшок утворюються скупчення мертвих макрофагів, що тільки погіршує ситуацію з поганою прохідністю судин.

“У мишей на дієті з високим вмістом білка бляшки були просто кладовищем макрофагів, — каже Разані. — Мертві клітини роблять бляшку нестабільною і збільшують ймовірність її відриву”.

Дослідники виявили, що деякі амінокислоти, особливо лейцин та аргінін, найбільшою мірою сприяють активації mTOR та руйнуванню макрофагів. Особливо багате на лейцин червоне м’ясо, менше його міститься в білках з риби або рослин.

“У майбутньому дослідженні можна буде розглянути дієти з високим вмістом білка і різним вмістом амінокислот, щоб зрозуміти, чи може це вплинути на складність бляшок. Клітинна загибель є ключовим ознакою нестабільності бляшок.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!