Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Онкологи дали поради, як запобігти появі раку
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), протягом наступних двох десятиліть кількість захворювань на рак у світі збільшиться на 70 відсотків. В даний час найбільш смертоносним є рак легенів, серед злоякісних захворювань саме він зустрічається найчастіше у чоловіків (16,7% випадків). Жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози (25,2% випадків). Наступними за частотою виявлених випадків йдуть ракові опухоли товстої кишки, простати та шлунка. Однак не все так погано, ви можете звести в собі до мінімуму ризик розвитку ракових захворювань. Як це зробити?
Тренуйся і потій. Як повідомляє американське видання журналу Men’s Health, дослідження, проведене в Університеті Вермонта підтвердило, що у чоловіків, які займаються спортом, ризик розвитку раку легенів знижується на 68 відсотків, а раку товстої кишки — на 38 відсотків. Звичайно ж, порівняно з тими чоловіками, фізична активність яких зводиться лише до натискання кнопок на пульті від телевізора. І хоча в дослідженнях взяли участь лише чоловіки, гадаю, жінкам теж корисно займатися спортом.
Забудь про змажених стравах. Якщо вам дороге ваше здоров’я, забудьте про змажені страви. Навіть якщо ви їсте змажене не часто, достатньо їсти такі страви всього один раз на тиждень, щоб збільшити ризик, наприклад раку простати на 37 відсотків. І хоча у жінок простати немає, ризик розвитку ракових захворювань пов’язаний із споживанням змажених страв, приготованих на рослинних оліях, які у гарячому вигляді містять велику кількість канцерогенних речовин, що відноситься до всіх.
Загартуй з розумом. Цікаві результати нещодавно опублікував Американський журнал клінічного харчування». Як виявилося, люди, які регулярно приймають витамин D, знижують ризик розвитку раку на цілих 77 відсотків. Замість БАД-ів у літню годину можна використовувати природний джерело витамину D — сонячні лучі. Однак під час солнечних процедур слід пам’ятати про спеціальні захисні креми з фільтрами, які захищатимуть вашу шкіру від раку шкіри.
Їж орехи. Вчені з Гарвардського Університету рекомендують щодня з’їдати три бразильські горіхи, які забезпечують щоденну потребу організму в селені. Селен — це найефективніше натуральне «оружня» у боротьбі проти раку. Кілька наукових досліджень показали його ефективність у запобіганні розвитку ряду ракових захворювань, таких як рак молочної залози, стравоходу, шлунка, передміхурової залози, січового міхура та печінки. Селен міститься не тільки в бразильських, а й у інших горіхах (головне, щоб вони були не смажені і не солоні), а також у насінні соняшника та гарбуза.
Рухайся. Чи не засиділися ви перед телевізором чи монитором комп’ютера? Як тільки закінчите читати цю статтю, вставайте і йдіть на прогулянку чи пробіжку. Дослідження Американського інституту вивчення раку, проведені серед американських пацієнтів, показали, що нестача фізичної активності щорічно стає причиною понад 90 000 випадків ракових захворювань.
Полюби фрукти. Почни свій день із фруктів. Це дійсно хороша ідея, тому що фрукти багаті на антиоксиданти — речовини, які борються зі вільними радикалами і захищають наш організм від утворення ракових клітин.
Усунь хропіння (звичайно, якщо ви хропете). Навіть хропіння пов’язане зі збільшенням ризику ракових захворювань. Як, запитаєте ви? Хропіння зменшує рівень кислорода в організмі, а це призводить до того, що спочатку нешкідливі опухоли починають розростатися в організмі і стають злоякісними. Якщо ви хропете, йдіть до лікаря. Подбайте не тільки про власне здоров’я, а й про спокійний сон ваших домочадців.
Обстежуйся і живи. «За оцінками, кожен інший випадок захворювання на рак можна вилікувати за допомогою ранньої діагностики», — каже доктор Кріс Дикий, експерт ВООЗ та директор Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC). Тому дуже важливо проходити регулярні обстеження у лікаря.
Їж гранати. Вчені досі досліджують корисні властивості гранату, а цей фрукт не перестає їх дивувати. Нещодавно вчені з Університету Вісконсіна виявили, що гранатовий сік може сповільнювати ріст ракових клітин до легень. А дослідження на мішах підтвердили, що речовини, що містяться в гранатовому соку, допомагають організму боротися з раком простати. Які це речовини? В першу чергу, це поліфенолі та ізофлавоні.
Про клітковину. Включіть у свій раціон продукти, багаті на клітковину: висівки, крупа, коричневий рис, цільнозерновий хліб, фрукти (смородину, аґрус, ожину, малину, а також курагу та сушені сливи), овочі (особливо брюссельську капусту, квасолю, білу брокколі, зелений горошок). Клітковина виводить токсині (отруйні речовини) з нашого організму і, що підтверджено результатами досліджень, опублікованими в журналі «Clinical Nutrition», знижує ризик розвитку раку почок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!