Проблема ожиріння обходиться світовій економіці недешево. Так само недешево, як збройні конфлікти, боротьба з алкоголізмом та курінням чи зміну клімату. До 2030 року, на думку дослідників, ожиріння може захопити половину людства. І справа тут не лише у лишніх кілограмах. Як написано в дослідженні Інституту Маккінсі, проблема ожиріння не приходити одна, вона веде за собою серйозний ріст серцево-судинних захворювань, діабету, онкології. Вчені мають рекомендації як для простих людей, так і для виробників продуктів.

По-перше, кожному з нас неплохо б знати свій індекс маси тіла, щоб розуміти, чи немає лишніх кілограмів. Розрахувати його просто: вага (в кг) розділити на зріст (у метрах), зведень у квадрат. Що означає ваш індекс, дивіться у таблиці.

По-друге, експерти радять виробникам зменшити обсяг порцій для готових обідів та переглянути норми для фастфуду. На думку дослідників, ці заходи будуть більш ефективними, ніж проведення кампаній на підтримку здорового способу життя.

5 порад, як не товстіти

1. Їжте менше цукру

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує знизити споживання цукру на 10 відсотків, тобто за день людині з нормальним індексом маси тіла з’їдати не більше 6 чайних ложок (включаючи цукор, що міститься в напитках та фруктах). Адже саме цукор призводить до набору лишніх кілограмів.

Проблема, на думку експертів ВООЗ, полягає в тому, що цукор ховається у солоних продуктах. Наприклад, чайна ложка цукру міститься в “калюжі” кетчупу (приблизно столова ложка), який ми додаємо у тарілку з макаронами чи картоплею.

– Сахар – основна причина ожиріння, – каже лікар-дієтолог Олена Соломатіна. – У невеликих кількостях сахар – це потрібна енергія, це робота мозку, настрій. Але надлишки цукру швидко відкладаються у вигляді жиру, і позбутися від них непросто. У день нам достатньо 1 – 2 ложок цукру (якщо в чай ​​або в їжу), адже ми отримуємо сахар з овочів та фруктів, ковбас та інших зовсім не сладких продуктів. Краще обмежити споживання солодощів, а отримувати енергію з цільнозернового хліба, каш, бурого рису, гречки.

До речі, цукрозамінники не допомагають худнути, навпаки, вони обманюють мозок, не приносячи очікуваної енергії. А значить, організм вимагає все більше і більше їжі та цукру – і здрастуй, лишній вага!

2. Обмежити солоні

Сіль у великих кількостях затримує міжклітинну рідину, і вода, яка мала б надходити в клітини ззовні, не може пробитися, затримується, починаються набряки. Організм набирає вагу за рахунок лишньої рідини. Збиваються обмінні процеси.

– Тим не менше сіль організму потрібна, – каже Олена Соломатіна. – для нервної системи, для виробництва шлункового соку, для обмінних процесів. Але її треба небагато – 6 г на день – це приблизно 1 чайна ложка без верху, враховуючи всю сіль, яку ми споживаємо з продуктів.

Багато їсти солі набагато більше, ніж потрібно. Ми любимо соління і кислу капусту, але ніколи, дістаючи огірок з банки, не промиваємо його. А це ж спасало нас від зайвої солі. І ще краще досолити їжу в тарілці, ніж пересолити її під час приготування.

3. Їсти, коли голодний

Часто ожирінням, на думку дієтологів, закінчується і бездумне харчування. Ми їмо, коли голодні. З ввічливості, коли хтось дуже старався та готував. Звикли їсти перед телевізором або за читанням книжки. За компанію, бо дуже смачно, щоб не залишати їжу на тарілці. В результаті “ламаються” центри насичення, і організм вимагає їжі, навіть коли не голодний, і робить запаси у вигляді жиру. А значить важлива рада – їсти, коли голодний. І не досхочу!

4. Менше, але частіше

Маленькі порції – вже модний тренд багатьох ресторанів. Вдома можна завести собі улюблену тарілку-піалу або мисочку і з’їдати стільки, скільки в неї поміщається. І забудьте про харчування в режимі “рідко, але точно”. Коли ви довго не годуйте організм, при першій же трапезі він, злякавшись, що потім знову буде довге голодування, робить запас, нарощує жир на випадок, якщо ви його не скоро погодьте.

5. Слідкуйте за талією

За підрахунками вчених із Лондонського університету, лишні сантиметри на талії скорочують життя. 10 сантиметрів лишнього жиру на талії забирають у чоловіків 1,7 року, у жінок – 1,4 року.

Крім індексу маси тіла (див. таблицю), відстежуйте ще й талію. Її обсяг не повинен перевищувати половини зростання. Але не захоплюйтеся тільки математикою, дивіться на собі в зеркало – ожиріння буває двох типів – “яблучне”, коли весь жир збирається навколо талії і людина робиться кулястою, і “грушоподібною”, коли лишній вага розподіляється по стегнах і сідницях. Так от, “яблучний” тип, на думку вчених, небезпечніший для життя та здоров’я, ніж “грушоподібний”.