Ознаки нестачі вітаміну С і продукти, в яких його дуже багато
Серйозний дефіцит витамину С практично не зустрічається у сучасному світі. Цей найсильніший антиоксидант допоможе вам зберегти здоров’я і дуже потрібний імунітет.
В епоху великих географічних відкриттів нерідко зустрічалася цинга – гострий та загрожливий життю дефіцит витамину С. Це відбувалося через мізерний раціон, неможливо було зберегти свіжі фрукти та овочі тривалу годину, а плавання тривали по багато місяців. Зараз цинга залишилася в минулому, але дефіцит тих чи інших витаминів, у тому числі витамину С, не перестає бути актуальним.
Вітамін С – найсильніший антиоксидант, він допомагає організму справлятися із запальними та окислювальними процесами, протистояти інфекціям. Також він потрібний для роботи центральної нервної системи, надниркових залоз, допомагає підтримувати рівень цукру і засвоювати залізо. В організмі витамин С не синтезується, він надходить тільки з їжею.
Однією з ранніх ознак дефіциту є зниження працездатності, млявість, швидка стомлюваність. При серйозному дефіциті, який ви можете отримати лише повністю відмовившись від свіжих фруктів та овочів на кілька тижнів, спостерігається кровоточивість ясен, анемія, ламкість волосся, зниження еластичності шкіри, часті простудні та інфекційні захворювання, супроводжувані ускладненнями.
Щоб не допустити дефіциту витамину С, досить просто правильно харчуватися. Складно знайти фрукт чи овоч, у якому його немає. Вітамін С руйнується при термічній обробці, тому отримувати його найкраще саме зі свіжих продуктів. Справжнім чемпіоном є квашена капуста. Обов’язково варто включити до раціону цитрусові, ананаси, ківі, зелень, ягоди, болгарський перець, томати.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!