Над ними сміялися, викривали, а останні серйозні довголітні дослідження показали, що все так і є, повідомляє sutura.org.ua Найважливіші дані разом із провідними експертами.

1. Дисбактеріоз справді небезпечний.

Порушення балансу «хороших» та «поганих» бактерій у нашому кишечнику як причина неполадки зі здоров’ям висміювалися довгі роки. Визнаємо: саме такого формулювання — діагноз «дисбактеріоз» – у Міжнародної класифікації хвороб сьогодні немає, проте великі шанси, що вона там ось-ось з’явиться, хоча, можливо, і під іншим назвам. Тому що вже накопичилася критична маса масштабних науково-медичних досліджень, результати яких однозначно говорять: мікробіом, тобто спільнота бактерий, що живуть у нас в організмі, відіграє величезну роль у стані здоров’я, причому не тільки фізичного, а й психічного, включаючи розвиток депресії.

– Доведено, що бактериї впливають на наш настрій та емоції, до 50% серотоніну («гормону радості») та до 90% дофаміну («гормону задоволення») працюють саме в нашому кишечнику. Так що, виходячи з наукових даних, щастя і насолода більш ніж наполовину народжуються у нас у животі, – розповів один із провідних дослідників мікробіома людини, керівник науково-дослідного департаменту біомедичного центру «Атлас», кандидат біологічних наук Дмитро Алексєєв.

Крім того, з’ясувалося, що мікрофлора управляє нашою вагою: деякі бактерії можуть сприяти, щоби при тому ж кількості їжі людина засвоювала більше калорій, які, на жаль, відкладаються в жирові запаси. А ще мікробіом серйозно впливає на стійкість організму до різних інфекцій, пов’язаних із розвитком діабету і, як передбачається, ряду інших серйозних захворювань.

РАДА

Щоб оздоровити мікрофлору, наш експерт Дмитро Алексєєв радить на основі останніх наукових даних включати до свого раціону ферментовані продукти: мочені яблука, квашену капусту, кимчі (корейська закуска з квашених овочів), японські соєві бобі натто. А також побільше рухатися – з фізнавантажень для мікрофлори корисніше за всі ті, за яких «все трясеться»: біг, танці, аеробіка.

2. Алкоголь не корисний

Оптимістичні новини про користь алкоголю з’являються в останні часи чи не щодня: рідкісне застілля вже обходиться без тостів за спирт, який «чистить» наші сосуди, і за червоне вино, продовжує життя. Але біда в тому, що практично всі дослідження, які нібито довели користь алкоголю, проводилися в умовах, за яких про достовірність говорити практично не доводиться, попереджають експерти.

– У всіх тих «сенсаційних» експериментах, які підтвердили «оздоровлюючу» дію алкоголю, насправді брало участь дуже невелика кількість добровольців. А чим менше число учасників, тим менш достовірні та показові результати дослідження. Словом, зараз у нас немає підстав вважати, що алкоголь може сприяти продовженню життя, – розводити руками міжнародний дослідник, експерт із прикладних біомедичних технологій.

Однак не все так погано: ті, що алкоголь не корисний, ще не означає, що він у всіх випадках шкідливий. Якщо у вас немає протипоказань (захворювання травлення, вагітність та ін), помірне вживання спиртних напоїв хоч і не покращить здоров’я, але й не зашкодити йому. А ще нейробіологи встановили, що у малих дозах алкоголь сприяє підвищенню когнітивних, тобто розумових здібностей, оскільки відбувається легка стимуляція передачі імпульсів між нервними клітинами мозку.

НА ЗАМІТКУ

Норми безпечного вживання алкоголю (якщо немає протипоказань за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я такі: не більше 1 – 2 бокалів сухого вина або до 50 г міцного алкоголю на добу з обов’язковим утриманням від спиртного не менше 2 – 3 днів на тиждень).

3. Цукор-це біла смерть

У спробі виправдати улюблені солодощі багато хто з нас цитують пояснення, що стало аксіомою: мозку потрібна глюкоза! Так що без цукру ми будемо не тільки страждати морально, та ще й, мабуть, отупіємо.

– Насправді, глюкоза утворюється в нашому організмі, коли ми їмо багато продуктів, включаючи крупи, овочі та фрукти. Тому вважати, що наш мозок страждає саме без солодкої їжі — омана. Особливо я намагаюся взагалі уникнути цукру, – розповівши доктор медичних наук, професор Зураб Кекелідзе.

– Якщо людина їсть багато сладкого, «швидких» вуглеводів, насамперед здобної випічки, то у неї значно підвищується рівень цукру в крові. Це надає ушкоджувальну дію на судини, – додає лікар-генетик Ірина Жегуліна. – Причому найбільше страждають ті органи, де тонкі судини і утворюють капілярні мережі: головний мозок, очі, почки.

Словом, від надлишку цукру нашому мозку не те що краще не стає, а ще й зростає ризик важких захворювань — аж до інсульту через пошкодження кров’яних судин.

ДО РЕЧІ

Всесвітня організація охорони здоров’я б’є на сполох: людство зловживає сахаром та іншими солодощами у більшості країн світу. ВООЗ рекомендує обмежувати його якнайсильніше і вживати в жодному разі не більше 26 г, або 6 чайних ложок на день, включаючи сахар у готових стравах (випічці, соусах і т. д.).

4. Відмова від м’яса не продовжує життя

Прагнути до вегетаріанства стало схоже правилом гарного тону серед багатьох прихильників активного довголіття. Чимало експертів наполягали на тому, що відмова від м’яса та перехід на рослинні білки сприяє продовженню життя.

Однак нещодавно був опублікований великий огляд за підсумками багаторічних порівняльних досліджень, де вчені зіставили дію вегетаріанських та інших дієт. Виявилося, що вегетаріанці живуть не довше і аж ніяк не рідше за інших страждають на рак, діабет та інші важкі хвороби.

– Ця новина – що вегетаріанство не панацея для довголіття – насправді не дивна, – прокоментував директор з науки Інституту біології старіння, геронтолог Ігор Артюхов. – Рослинні продукти не містять низку важливих для нас речовин, наприклад, витамину Б12, який людині життєво потрібний.

Більше того, з’ясувалося, що вегани – прихильники найсуворішої вегетаріанської дієти, що виключає будь-які продукти тваринного походження, у тому числі мед – навіть ризикують життям! За результатами досліджень смертність серед них виявилася найвищою.

ВАЖЛИВО

Гастроентерологи нагадують: людям із захворюваннями органів травлення — а в кого з нас зараз немає гастриту? – треба мати на увазі, що тваринні білки, в першу чергу з м’яса, риби, птиці, кролика, організм переробляє і засвоює набагато легше, а рослинні — з бобових, грибів та ін. – Це важка їжа. Так що для гастритників і хворих на виразку шлунка в період загострення суворе вегетаріанство взагалі протипоказане.

5. Вегетосудинна дистонія – серйозне порушення здоров’я.

Цей діагноз активно критикують за те, що у Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10) жодної вегетосудинної дистонії (ВСД) не згадується. Практикуючі лікарі зазвичай відмахуються: «у вас ВСД, нічого серйозного», а як лікування радять керуватися принципом «ляж поспи і все пройде».

– Вегетосудинна дистонія це справді не діагноз, а комплекс симптомів, які можуть бути характерні для різних хвороб. Саме тому ВСД ні в МКБ-10, зате там є «розлад вегетативної нервної системи» (G90.9), «енцефалопатія» (G93.4), «соматоформна вегетативна дисфункція» (F45.3). хвороб, які виявляються у вигляді «букету» симптомів ВСД, – пояснює відомий лікар-невролог, кандидат медичних наук, член-кореспондент Американської академії неврології Віктор Косс.

– Важливо розуміти, що при ВСД – як би не називався основний діагноз – відбувається порушення контролю над тонусом судин, – продовжує експерт. – Це несе реальну опасность, оскільки, якщо не встановити причину і усунути її, то в кінцевому підсумку у зрілому віці, після 50 років, може розвинутися порушення мозкового кровообігу, що загрожує інсультом та летальним результатом.

Якщо ж ваш лікуючий лікар лише констатує, що у вас ВСД та не назначає подальших досліджень та аналізів, щоб докопатися до причини, терміново шукайте іншого лікаря, радити невролог Віктор Косс.