Перебільшена користь: кому і які фрукти та овочі можуть бути шкідливі
Дієтологи та лікарі рекомендують усім без винятку в сезон з’їдати достатньо фруктів, овощів та зелені. Але варто пам’ятати, що далеко не всі дари природи мають користь, бо можуть містити шкідливі елементи. До того ж, у шкірного, навіть найкориснішого плоду є низка протипоказань.
Обережно, хімія!
Про хімікати, токсині та нітрати знають, мабуть, усі. Однак, на жаль, не всі розуміють опасність даних «добавок».
Вся річ у тому, що сучасні компанії харчової промисловості прагнуть отримати якнайбільше доходу, отже, більше врожаю, за мінімальних витрат і втрат. А тут без хімії ніяк, біда в тому, що багато цих сполук надовго засідають у нашому організмі і відруюють його не відразу, а поступово.
На жаль, навіть у великих магазинах з великим товарообігом, ягоди можуть крім іншого додатково обробити після збирання, щоб довше зберігалися. А для дітей, які просто обожнюють спелу сокову полуницю чи персики це загрожує відруєннями, розладами та навіть розвитком хронічних недуг органів травлення.
Люди часто знають, що не варто купувати в несанкціонованих торгових точках, так би мовити, з рук, м’ясні вироби, молоко, рибу і так далі, але при цьому вважають фрукти та овочі цілком безпечними. І дуже напрасно. Звичайно, у бабусі, яка вирощувала малинку «для себе» вона буде корисніша, ніж та, що продають у магазинах. Але варто враховувати, що «бабуся» може бути дрібним реалізатором, а її продукцію (вірніше не її, а того, хто надав товар) ніхто не перевіряв на нітрати та радіоконтроль. Тоді як у магазинах та на легальних ринках справки про якість товару є обов’язковими.
Миті довго і правильно
Погано вимиті овочі можуть бути причиною шлунково-кишкових інфекцій, у т. ч. дизентерії, сальмонельозу або ботулізму. А на їх шкірці нерідко ховаються такі шкідливі бактерії, як хелікобактер пілорі, які можуть спровокувати скільки і навіть виразку.
Будь-які ягоди, фрукти, овочі потрібно довго і тщательно мити, навіть ті, що виростили своїми руками. Не говорячи вже про «магазинні» овочі та фрукти. Імпортні фрукти і овочі нерідко «прикрашають» воском і парафінами, щоб товар набував гарнішого і блискучого вигляду, для людського шлунка це, м’яко кажучи, зовсім непотрібні сполуки. Є сенс не просто добре промивати їх, а й злегка потерти м’якою щіточкою. Якщо ж заморські ласощі призначені дітям, про всяк випадок попередньо замочіть плоди у холодній воді.
Дуже обережними треба бути і з цитрусовими. Особливо не в сезон. Фахівці рекомендують обшпарити плоди кип’ятком і лише потім промивати водою.
Для тщательного промивання зелені, замочіть її у холодній воді біля великої ємності, міняючи воду два-три рази, щоб весь бруд осів. Тщательно промийте під проточною водою пазухи листя.
Овочі — не всім можна сирими
Рослинна їжа є найбільш корисною та оптимальною для людини. Саме вона наповнює її витаминами і мікроелементами, але варто враховувати, що в сучасному світі у більшості громадян є ті чи інші труднощі зі здоров’ям. І тому до вибору овочів варто підходити, виходячи з особливостей організму та призначень.
Часто при серйозних проблемах зі шлунком і кишечником лікарі взагалі не радять вживати овочі сирими.
- Лук, чеснок, петрушку варто дуже обережно давати дітям, а до 10 років у цьому немає потреби. Також не варто годувати дітей грибами.
- Білокачанна капуста, редька, редис, ріпка не рекомендуються при захворюваннях щитовидної залози.
- Болгарський перець може спровокувати порушення сердечного ритму та стенокардію, тому не варто ним зловживати.
- При хворобах шлунково-кишкового тракту протипоказані хрін або будь-які приправи, соуси з ним. А при подагрі та каміннях у почках та жовчному міхурі протипоказані будь-які бобові.
- Перезрілі баклажани краще не купувати через високий вміст так званого алкалоїду соланіну, при відруєнні яким виникає тошнота, блювота, кишкова коліка та задишка.
Фрукти мають багато протипоказань
Кавуні та дині традиційно вважаються одними з найбільш небезпечних плодів через схильність накопичувати в собі шкідливі речовини. Тому не варто давати їх маленьким дітям.
Також арбузи не рекомендуються при будь-яких ниркових хворобах.
Диню чи груші не можна їсти після їжі. Тим більше пити після них сиру воду. Крім цього, дині, абрикоси та апельсиновий сік заборонені при загостренні виразкової хвороби шлунка та двенадцятипалої кишки.
Сливу протипоказано вживати при підвищеній кислотності шлункового соку.
Варто також пам’ятати, що солодкі фрукти можуть стати причиною загострення атопічного дерматиту та екземи, тому за наявності якихось проблем краще від них утриматися.
При зниженому тиску протипоказані калина, чорноплідна горобина та будь-які компоти та варення з них.
Абрикоси та персики натощак не можна вживати людям, хворим на виразкову хворобу шлунка та гострий гастрит. А чорна смородина заборонена при підвищеному згортанні крові.
Дозволити собі ласувати виноградом можуть лише абсолютно здорові люди. При будь-якій хронічній хворобі потрібно обов’язково консультуватися з лікарем, але людям, що страждають на виразкову хворобу желудка, кишечника, нірок і сечовивідних шляхів виноград взагалі краще не вживати, в крайньому випадку, якщо вже дуже хочеться, без шкірки.
Виноград і банані варто рідше вживати тим, хто хоче скинути вагу.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!