Очні хвороби зустрічаються у 65% населення планети, передає sutura.org.ua У групі ризику не лише пенсіонери. Проблеми із зором все частіше з’являються у молодих людей після 30 років і навіть у маленьких дітей!

Там, де потрібне оперативне втручання, народні засоби, на жаль, марні. Але існує багато методик, які реально допомагають, якщо вчасно розпочати профілактику.

Найпотужніший джерело, в якому заховані вітаміни для зору, — це твій холодильник! У цьому немає нічого смішного, адже від якості харчування залежить робота всіх систем твого тіла. Давай детально розглянемо, яка їжа не дасть з’явитися проблем із зором.

Вітаміні для покращення зору

Давай розберемося, які корисні речовини повинні бути присутніми у продукті, щоб його користь була максимальною для очей. Зоровий пігмент сітківки містить у собі Вітамін А (ретинол). Завдяки йому ми можемо бачити при поганому освітленні. За нестачі — буде погіршуватися зір аж до повної сліпоти! Нестача витамину А може стати причиною кон’юнктивіту, глаукоми та ксерофтальмії.

Где знайти цей витамин? Правильно, на кухні! Ретинол засвоюється в організмі двома способами: у чистому вигляді (продукти тваринного походження) і як провітамін А або бета-каротин (рослина їжа).

Всі овочі та фрукти червоного, жовтого, помаранчевого кольору та зелень містять каротин. Пам’ятай, витамин А — жиророзчинний, і у твоєму харчуванні обов’язково повинні бути присутні жири.

При перших ознаках будь-яких проблем із зором обов’язково включи у свій раціон такі продукти.

Печінка

Не варто нехтувати цим продуктом! У 100 г яловичої, курячої або свинячої печінки міститься достатня кількість витамину А. Дуже корисною вважають печінку тріски. У ній багато незамінних жирів, а також є витамини A, D, Е, С, фолієва кислота.

Свіжа зелень

Лідери за вмістом ретинолу: петрушка, щавель, шпинат, черемша, зелена цибуля. Обов’язково купуй зелень для домашніх страв і не забувай про салат!

Діня

Цей сладкий десерт дуже багатий не тільки на витамин А, але і на С. Також у ньому є витамини В1 і В2, РР, міститься калій, натрій, кальцій і залізо. Останнього в ній у 17 разів більше, ніж у молоці!

Морква

Усі з детства знають про користь цього продукту. Цілющі властивості моркви пояснюються багатим складом.

Батат

Сладкий картопля не всім відомий, але заслуговує на особливу увагу. У ньому є витамини В, С, РР і А. Також багато каротину, кальцію та фосфору. Пошукай цей чудовий бульбу на ринку, з ним можна приготувати багато смачних та корисних страв.

Помідор

Якщо в день випиватимеш склянку томатного соку, можеш назавжди забути про нестачу вітамінів А і С.

Абрикоси

Абрикоси люблять і діти, і дорослі. Цей корисний фрукт сміливо купуй у сезон, та більше. Взимку можна брати курагу, вона не менш корисна.

Шиповник

Де і є справжній джерело вітамінів, то це в шиповнику. Його корисних властивостей не перелічити! Цілющі ягоди містять багато каротину, витамину С, Р, В2, Е, К, а також кальцію, калію, залізу, магнію та фітонцидів. Останні особливо актуальні у період зимових хвороб. Шиповник краще вживати у вигляді ароматного напою.

Ягоди потрібно подрібнити, залити водою, закип’ятити її і дати шипшині настоятися якусь годину. А якщо з медом, не вийде напій – мрія!