Популярні міфі щодо шкідливості супу для людського організму
Існує безліч міфів про бульйони та супи — особливо популярний міф про те, що без ежедневного вживання рідкої та гарячої страви нам ніяк не зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту та всього організму в цілому. Чи це так?
Міф 1
Гастроентерологи та педіатри говорять, що перші страви розбавляють шлунковий сік і знижують концентрацію травних ферментів, тобто погіршують засвоєння їжі.
Реальність:
Роботу шлунку влаштовано так, що рідина залишає його відразу, а тверда їжа залишається деколи на кілька годин, “перемелюючись” на рідку кашку (хімус) з частинками розміром 1-1,2 мм — більші не переходять далі до 12-палої кишки. І весь цей час виділяється шлунковий сік із кислотою, і лише з одним типом ферментів, які розщеплюють тільки білки, і тільки частично. Ні жири, ні вуглеводи в шлунку не перетравлюються.
Основне травлення відбувається вже після шлунку — у 12-палій кишці, куди надходять ферменти підшлункової залози, і далі — у тонкого кишківника. І концентрація ферментів через суп тут не знижується. Травлення відбувається тільки в рідкій середовищі, і якщо води бракує, тонкий кишківник “всмоктує” її, а якщо її багато – відкачує. Отже, рідка перша страва лише полегшує травлення.
Міф 2
М’ясний бульйон швидко засвоюється кишківником, і печінка не встигає подолати навантаження такою кількістю “рідкої страви” – в результаті екстракти з м’яса у вигляді нерозщеплених ядів минають печінку і починають “подорож” по всьому організму, заподіяючи шкоду внутрішнім органам.
Реальність:
У повній порції першої страви приблизно 300 мл води — це не є навантаженням на печінку. Екстракти теж. По-перше, вони природно наявні у м’ясі, рибі, грибах та інших продуктах, на основі яких ви робите першу страву. І, якщо зробити з них другу страву, ви їх так само з’їсте.
По-друге, екстракти — це натуральні біологічні сполуки, які не є великим навантаженням для печінки. Серед них багато корисних речовин, деякі навіть випускаються у вигляді біологічно активних добавок. Є не дуже корисні речовини, які утворюються в організмі і виводяться почками. І, якщо почки серйозно вражені, токсині можуть накопичуватися.
Міф 3
Теплова обробка, чисельні закипання, яким піддаються інгредієнти супу, скорочують кількість корисних речовин у страві.
Реальність:
Процес варення — один із найкорисніших та найбезпечніших методів готування. Температура під час нього набагато менша, ніж під час запікання, і, тим більше, під час приготування на грилі або вугіллі.
Під час варення до бульону виходять багато мінеральних речовин. І в разі перших страв вони не втрачаються, а споживаються. А ось під час варення картоплі, пасти чи овочів багато корисного виливається з водою. Наприклад, щодо вареної картопля можна говорити про втрату великої кількості корисного калію.
Бульйон від застуд
Можна згадати рецепт курячого бульйону, який письменники Петро Вайль і Олександр Геніс називають “єврейським пеніциліном”. У своїй відомій книзі “Російська кухня у вигнанні” вони пишуть: “Бульйон не позбавлений певної тверезості і навіть єврейської меркантильності: зваривши його, ви отримуєте одразу дві страви”. Дійсно, чудова ідея: на першому — бульйон, на другому — курка. Але мало хто знає, що так само селяни вчиняли з борщем. Спершу їли рідку основу з овочами, а потім, на іншому — м’ясо. Це гарний прийом для правильного та збалансованого харчування, який підійде до маси дієт.
Суп для схуднення
Чи сумісні супи і дієта? Часто стверджують, що ні. Насправді супи чудово підходять для дієтичного харчування. І ось чому:
- Ви можете покласти до них нежирне м’ясо.
- Є секрет, як зробити суп знежиреним: поставте страву в холодильник і потім просто зніміть застиглий жир з її поверхні.
- Можна робити овочевий борщ чи суп без м’яса, без додавання каш, муки, лапші чи вермішелі. Вийде низькокалорійна питна страва.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!