За статистикою ВООЗ проблема зниженого гемоглобіну є приблизно у 2 млрд людей на планеті. Тобто майже третина всього населення Землі страждає через нестачу заліза в організмі, інформує sutura.org.ua

Ознаки низького гемоглобіну

Гемоглобін – це білок, наповнений залізом. Він потрібний для того, щоб насичувати тканини кислородом, позбавляючи їх при цьому від вуглекислого газу. Отже, гемоглобін нам потрібний приблизно так само, як і повітря. Без нього наше тіло просто не в змозі нормально дихати, і органи зіштовхуються з кисневим голодуванням. Ознаки, що рівень гемоглобіну у крові знижень, можуть бути схожі на симптоми багатьох інших нездужань:

  • блідість, іноді до синяви;
  • сонливість;
  • загальна слабкість, стомлюваність;
  • сухість шкіри, лущення, тріщини в кутках губ;
  • зниження тиску і апетит, сухість у роті;
  • ламкість нігтів та випадання волосся — у важких випадках.

Діти, у яких знижений рівень гемоглобіну, часто хворіють, але власне хворобливість не є ознакою анемії.

Якщо блідість шкіри і ясен зберігається довго, поєднується з м’язовою слабкістю, прискореним серцебиттям, часто болить голова і з’являються незрозумілі синці, потрібно терміново бігти до лікаря.

А ось на початковому етапі скорегувати проблему часто можна просто за допомогою правильного харчування.

Що потрібно їсти

По-перше, продукти, багаті на залізо. Вони, до речі, цілком доступні, ніякої екзотики в цьому списку немає:

  • печінка та субпродукти;
  • молюски;
  • говядина;
  • броколі та білокачанна капуста;
  • шпинат;
  • яблуко;
  • зелена фасоль;
  • гіркий шоколад;
  • капуста;
  • фасоль, нут і сочевиця;
  • тофу;
  • запечена картопля;
  • гречка;
  • томатний сік.

По-друге, продукти, що містять фолієву кислоту. Без неї неможлива нормальна регенерація еритроцитів, червоних кров’яних тілець, що містять гемоглобін. Фолієва кислота міститься в:

  • яловичині;
  • шпинаті;
  • спаржевій та звичайній квасолі;
  • авокадо;
  • салаті;
  • рисі;
  • арахісі.

Щоб краще засвоювалося

Але наївно думати, що якщо ви просто з’їдатимете по горсті гречки щодня, то все з вашим гемоглобіном буде добре. Річ у тім, що залізо дієтологи ділять на два види: гемове та негемове. Перший різновид мікроелементу зустрічається лише у продуктах тваринного походження. Чемпіони за його змістом — червоне м’ясо та яловича печінка. Щоправда, вони ще й дуже жирні, тому зловживати ними не варто. Якщо, звичайно, лікар не прописав вам кетодієту.

Інший різновид — негемове залізо — міститься у рослинній їжі. Його головний недолік — залізо з таких джерел засвоюється нашим організмом набагато гірше. Саме тому у веганів дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж у людей, які їдять усі.

Крім того, є продукти, які покращують засвоюваність заліза, які містять велику кількість витамину С. Це зелень, цитрусові, полуниця, шиповник. Корисні в цьому сенсі і продукти з витамином А: морква, тыква, манго та інші.

Що заважає

Є і своєрідні антидоти, які заважають нормальному засвоєнню заліза. До них належать продукти, багаті на кальцій: молочні продукти, миндаль, інжир. Не товаришують із залізом і продукти, що містять велику кількість фітинової кислоти: волоські та бразильські орехи, кунжут.