Прості продукти, які допомагають зберегти мозок енергійним та здоровим
Щоб зберігати мозок енергійним та здоровим довгі роки, важливо підтримувати харчування, що забезпечує правильною енергією нервні клітини. Крім углеводів, білків та жирів, воно повинно забезпечити їх рядом мікроелементів – допомогти можуть прості та доступні продукти.
Все, що відбувається в організмі контролюється головним мозком, що складається з кількох сотень мільярдів нервних клітин, “спілкуються” імпульсами. Будучи пошкодженими, нейрони можуть втрачати здатність регенерувати, тому важливо підтримувати їх збереження. Неперервна робота з обробки інформації, що здійснюється мозком, вимагає підживлення – інакше її енергійність знижується. Мозок черпає її в основному з вуглеводів, що розщеплюються організмом на глюкозу.
“Мозок потребує 140 г глюкози щодня. Вона може поглинатися з різних джерел вуглеводів. Найпростіша форма-звичайний цукор”, – розповіли німецькі медики виданню Fit for Fun.
Сахар. Вони пояснюють, що розрізняються вуглеводи з довгою та короткою глюкозною цепкою. Коротколанцюгові – це цукор, фрукти, мед, фруктові соки: їх споживання сприяє швидкому виділенню цукру в дах. Дані продукти дають швидкий приплив енергії, здатний так само швидко зникнути через відповідне виділення інсуліну.
Для збереження мозку енергійним та здоровим корисно вживати продукти, що містять довголанцюгові вуглеводи: вони підтримують стабільний рівень енергії. Такими є цільнозернові злаки, бобові,
Вода. Дуже важлива для збереження добре працюючого мозку, адже його нервні клітини складаються здебільшого з вологи. Організм завжди повинен отримувати достатню кількість рідини, попереджають експерти.
Вуглеводи. Щоб мозок володів постійною енергією, йому потрібні складні вуглеводи: вони розщеплюються кишечником так, що цукор повільно надходить у кров. Джерела корисних вуглеводів включають цільнозернову вівсянку, інші крупи, орехи, бобові, некрохмалисті овочі.
Білок. Білки складаються з безлічі різних амінокислот, службовців будівельним матеріалом для важливих нейротрансмітерів мозку, що регулюють когнітивні процеси. Для збереження мозку енергійним та здоровим, раціони повинні бути присутніми різноманітні білкові продукти, тварини та рослинні.
Жирі. Організм не може виробляти самостійно жирні кислоти омега-3, що грають особливо важливу роль у підтримці здоров’я центральної нервної системи. Незамінні жирні кислоти містяться в лососевих та більш простих видах риби – наприклад, в оселедцях, скумбріях, сардинах. Також ними багаті олії – лляна, волоського горіха.
Вітамін С. Знижує вплив стресових факторів на мозок-бореться зі шкідливими кисневими сполуками, що виникають в результаті метаболічних процесів клітин і здатні викликати розвиток неврологічних захворювань.
Вітаміні групи B. Вчені попереджають: багато людей відчувають дефіцит важливих для мозку В6 і В12.
“Нестача витамину B6 виявляється у подавленому настрої, втоми, судомах і може бути компенсована споживанням м’яса, риби, бобових, бананів, горіхів. Симптоми дефіциту витамину В12 виявляються у коліваннях поведінки, погіршенні здатності мислити та концентруватися. Вітамін В12 містять лише продукти тваринного походження-наприклад, сир”, – поділилися експерти.
Калій. Мінерал сприяє регуляції тиску в нервних клітинах головного мозку, знижує ризик інсульту. Крім того, мозку потрібний достатній запас калію, щоб забезпечити передачу стимулів у нервну систему. Отримувати його допомагають прості продукти: арбузи, шпинат, банані, картопля, огірки, помідори, чеснок.
Селен. Він життєво важливий для мозку: бере участь у різних функціях центру управління, що забезпечують рухову активність, координацію, пам’ять. Багато прості продукти, багаті селеном-яйця (жовток), гриби, кукурудза, скумбрія, оселедець, капуста.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!