Пити і не п’яніти: 4 причини зміни стійкості організму до алкоголю
Толерантність, або чутливість до алкоголю – це такий стан, при якому для досягнення сп’яніння людині потрібно щоразу більше спиртного. Така якість виробляється при тривалому вживанні міцних напоїв. Однак у разі, якщо людина робила перерву, стійкість може помітно знизитися або зовсім втратитися.
Вчені виділяють чотири механізми розвитку толерантності до алкоголю.
Функціональний
Алкоголь впливає на швидкість реакції, швидкість обробки мозком сигналів. У великих дозах спиртне може призвести до порушення координації, помутніння в очах і нездатність ясно виражатися.
Щоб виробити механізми, що перешкоджають появі цих симптомів інтоксикації, людині потрібно регулярно вживати напої, які містять алкоголь. Однак, припинивши їх пити або скоротивши обсяги споживання, механізм стійкості до спиртного слабшає. Через це стан сп’яніння може наздогнати раніше, ніж це було до перерви.
Залежна від середовища
Несприйнятливість іноді виробляється на основі середовища, в якому відбувається вживання. Наприклад, тільки вдома чи тільки в барі. Дослідники вважають, що така толерантність є підвидом функціональної, оскільки знайомі “сигнали” постійно поєднуються з впливом спиртного. В результаті у звичному місці сп’яніння настає пізніше, ніж у новому середовищі.
Привчань
Розвиток стійкості до алкоголю може залежати від того, що ми робимо під його впливом. Згідно з дослідженнями на щурах, навчені переміщатися по лабіринту тварини робили це краще в п’яному стані, на відміну від тих, хто не вживав спиртного під час тренувань.
У людей такий тип толерантності може вироблятися під час виконання звичних ігор. Якщо людина регулярно п’є під час гри в дартс, їй буде легше потрапити у мішень, ніж тому, хто звик грати на тверезу голову.
Метаболічний
Перші три типи терпимості до спиртного залежать від реакцій мозку на його вплив. Цей же тип відноситься до здатності організму швидко виводити алкоголь. Чим частіше людина вживає алкоголь, тим ефективніше печінку його виводитиме з кровотоку. Таким чином, відчуття сп’яніння швидко минає.
Толерантність до спиртного – важливий чинник у розумінні того, як розвивається алкогольна залежність. Люди з високою толерантністю частіше доводять собі до цирозу печінки, нейропатії, панкреатиту, раку шлунка та інших наслідків зловживання алкоголем.
Джерело news24.in.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!