Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Результати дослідження: у хлібі виявлено небезпечний інгредієнт
Вчені Школи громадського здоров’я Гарвардського університету попередили: пропінат, що міститься в хлібі може призвести до підвищення рівня гормонів, пов’язаних з ризиком розвитку ожиріння та діабету, інформує sutura.org.ua
Тези їх дослідження опубліковані в журналі Science Translational Medicine.
У хлібі вчені виявили ряд харчових добавок, включаючи пропіонат кальцію (Е282) та пропіонат натрію (Е281), які широко використовують для запобігання пліснявіння хлібобулочних виробів, а також сприяють набору лишніх кілограмів.
Дослідники ввели ці речовини до організму мишей і спостерігали за поведінкою гризунів. Результати показали, що пропіонати активували симпатичну нервну систему, що сприяло викиду гормонів, включаючи глюкагон, норадреналін, а також FABP4 – білок, що зв’язує жирні кислоти.
Це, у свою чергу, призвело до того, що виробництво глюкози клітинами печінки значно збільшилось. Наслідком стало розвиток гіперглікемії (надлишку цукру в крові), яка вважається одним з ключових факторів ожиріння і визначальною рисою діабету.
Крім того, вчені з’ясували, що пропіонати викликали значне збільшення ваги гризунів і підвищували опірність організму до інсуліну.
На іншому етапі дослідження експерти провели аналогічні випробування на людях. Зокрема, вони розділили учасників на дві групи: одна з них вживала їжу, що містить пропіонати, тоді як інша отримувала продукти з плацебо. Вчені брали зразки крові добровольців перед їжею, через 15 хвилин після їди, а потім кожні 30 хвилин протягом чотирьох годин.
Результати показали, що у людей, які споживали їжу, що містить пропіонати, значно збільшився рівень норадреналіну, глюкагону та FABP4.
Таким чином, дослідження доводить, що пропіонати можуть підвищувати ризик розвитку ожиріння, справляючи велике вплив на обмінні процеси.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!