Вчені Школи громадського здоров’я Гарвардського університету попередили: пропінат, що міститься в хлібі може призвести до підвищення рівня гормонів, пов’язаних з ризиком розвитку ожиріння та діабету, інформує sutura.org.ua

Тези їх дослідження опубліковані в журналі Science Translational Medicine.

У хлібі вчені виявили ряд харчових добавок, включаючи пропіонат кальцію (Е282) та пропіонат натрію (Е281), які широко використовують для запобігання пліснявіння хлібобулочних виробів, а також сприяють набору лишніх кілограмів.

Дослідники ввели ці речовини до організму мишей і спостерігали за поведінкою гризунів. Результати показали, що пропіонати активували симпатичну нервну систему, що сприяло викиду гормонів, включаючи глюкагон, норадреналін, а також FABP4 – білок, що зв’язує жирні кислоти.

Це, у свою чергу, призвело до того, що виробництво глюкози клітинами печінки значно збільшилось. Наслідком стало розвиток гіперглікемії (надлишку цукру в крові), яка вважається одним з ключових факторів ожиріння і визначальною рисою діабету.

Крім того, вчені з’ясували, що пропіонати викликали значне збільшення ваги гризунів і підвищували опірність організму до інсуліну.

На іншому етапі дослідження експерти провели аналогічні випробування на людях. Зокрема, вони розділили учасників на дві групи: одна з них вживала їжу, що містить пропіонати, тоді як інша отримувала продукти з плацебо. Вчені брали зразки крові добровольців перед їжею, через 15 хвилин після їди, а потім кожні 30 хвилин протягом чотирьох годин.

Результати показали, що у людей, які споживали їжу, що містить пропіонати, значно збільшився рівень норадреналіну, глюкагону та FABP4.

Таким чином, дослідження доводить, що пропіонати можуть підвищувати ризик розвитку ожиріння, справляючи велике вплив на обмінні процеси.