Природні терпенові речовини, що містяться в стеблі та коренях сибірської ялиці, володіють сильними гепатопротекторними властивостями та здатні захищати та відновлювати клітини печінки після таких несприятливих впливів, як алкогольна інтоксикація. Про це заявили російські фахівці з Інституту органічної хімії ім. Арбузова Казанського наукового центру РАН, інформує sutura.org.ua

Терпени — це широкий клас так званих вторинні метаболіти, виявлені в різних травах, квітах, деревах, фруктах та овочах. «Рослини виділяють захисні речовини — терпіння, які дозволяють їм підтримувати клітини у стабільному стані навіть у несприятливих стресових умовах. Терпен насправді є гормоном стресу рослинної клітини», – сказала кандидат медичних наук Людмила Ласерус.

За її словами, рослинна клітина має структуру, аналогічну тваринній. «І те, що захищає рослинну клітину, не може не впливати на клітини людини. Ось чому ми використовували цю ідею у наших наукових дослідженнях», — додала вона.

Авторами даної роботи були вивчені терпіння, що містяться у хвойних деревах, а саме в коренях та стволі сибірської ялинки. Хвойні – дуже стійкі багаторічні рослини, деякі з яких живуть 4000 років. Завдяки терпенам, які захищають клітини від несприятливих впливів, хвойні дерева не втрачають листя при температурі від -60 до 40 градусів.

Щоб довести гепатопротекторні властивості терпенів, дослідники провели експеримент, у якому щурам протягом місяця вводили розведений водою етанол та препарати, що містять терпен. Дослідники виявили, що під впливом терпенів у щурів, які отримували алкоголь, біохімічні параметри крові нормалізувалися, тяжкість ураження клітин печінки зменшувалась, також зменшувалась удельна вага печінки.

«Пошкодження печінки алкоголем — лише одна з моделей побічних ефектів. Наші дослідження показують, що використання терпенів ефективно захищає печінку від будь-яких токсинів, таких як розлад харчової поведінки, хімієтерапія, тривале вживання наркотиків і вплив вірусів”, — сказала Людмила Ласерус.

Водночас за її словами, терпіння, виявляючи високу фармакологічну активність, не мають небажаних побічних ефектів на весь організм і не створюють фармакологічної ваги.