Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Розбавляти чи не розбавляти: чи можна змішувати кип’ячену воду з сирою
Серед співвітчизників щільно закріпилася думка про те, що окріп і «сиру» воду не можна в жодному разі змішувати. Якби подібна дія виключно шкідлива для людини, в тому числі її травної системи. Народна мудрість — штука, звичайно, корисна, однак і вона іноді дає промахи. Чи не є подібні заяви черговою надуманою помилкою? Розберемося у харчуванні змішування кип’яченої та некип’яченої води последовательно, а також з’ясуємо, звідки з’явилося дане судження, інформує sutura.org.ua
Правило про неприпустимість змішування “сирої” та кип’яченої води прийшло до нас ще з годин глибокої давнини. Хоча наші предки не знали про існування мікроорганізмів, вони були блискучими емпіриками і досвідченим шляхом з’ясували, що від брудної, нефільтрованої та некип’яченої води можуть початися проблеми зі здоров’ям. Тому в ті далекі години змішування кип’яченої та некип’яченої води справді було не просто шкідливо, а часто ще й небезпечно. Кип’ятіння ж убивало абсолютну більшість мікробів та паразитичних організмів, що мешкають у воді.
В наш час у воді, що тече з крана, немає ні небезпечних паразитів, ні бактерій. Все тому, що вода проходить спеціальну хімічну очистку та фільтрацію. Отруїтися такою фактично неможливо. Безумовно, якість води з крана завжди викликає питання. Однак рівень її чистоти астрономічно вищий у порівнянні з водою з річки або озера. Тому в наш час заборона про те, що не варто змішувати «сиру» та кип’ячену воду, фактично перетворюється на живий міф. Прикладного сенсу у такої “поради” дуже мало, у всякому разі, якщо вода у вашому місті фільтрується досить якісно.
Водночас вже в нашу дійсність з’явився інший спосіб пояснення заборони на змішування. Деякі громадяни стверджують, що у воді з крану під час кип’ятіння знищуються небезпечні солі та важкі метали. По-перше, справді небезпечних солей і металів у воді з крана бути не може. А якщо вони там таки є, то у населеному пункті є серйозні проблеми на водоочисній станції. По-друге, ті солі і метали, що таки є у воді з крана, нікуди не зникають під час кип’ятіння. Максимум, вони розпадаються або змінюють свій агрегатний стан, випадаючи в облогу. Усі ці солі безпечні для людини, а деякі навіть використовують у якості добавок у харчовій промисловості.
Тож чи можна змішувати “сиру” і кип’ячену воду? Технічно — так, із чистою совістю. Однак, як відомо, береженого Бог береже, і кожен вирішує для себе сам.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!