Розбираємося у швидких і повільних вуглеводах: які відмінності і в яких продуктах містяться
Прості і складні вуглеводи відрізняються за структурою і швидкістю засвоєння, ну і звичайно ж, містяться в різних продуктах. Як зрозуміти, що корисніше?
Швидкі (прості) вуглеводи
Швидкі вуглеводи швидше розщеплюються і більше всмоктуються в організм, їхній глікемічний індекс починається з 70 одиниць і вище. Швидкі вуглеводи швидко насичують організм, але ця енергія короткочасна і через годину різко падає сахар у крові, викликаючи почуття голоду та занепаду сил. З чого складаються швидкі вуглеводи?
- Глюкоза — базова форма швидких вуглеводів, вона є стратегічним запасом енергії для організму. Міститься у сладких овощах та фруктах: виноград, полуниця, малина, апельсині, морква.
- Фруктоза засвоюється організмом не дуже добре, проте також є джерелом енергії. Фруктоза міститься у меді, у сладких овощах та фруктах.
- Галактоза.Це вуглеводне з’єднання можна знайти у кисломолочних продуктах.
- Сахароза – це цукор (тростинний, буряковий, коричневий), але сахароза надходити в організм і зі зрілих фруктів, але не більше 10%
- Лактоза (молочний сахар) міститься в молоці, від 2 до 8. Мальтоза утворюється при ферментації ягід винограду і при формуванні солоду, що міститься в пиві, апельсинах, дитячому харчуванні.
Швидкі вуглеводи швидко насичують, але не мають користі для здоров’я. Після вживання цукру, меду, сладких фруктів та інших кондитерських виробів відбувається різкий підйом цукру і, відповідно, інсуліну, що загрожує розвитком цукрового діабету. Крім того, швидкі вуглеводи перетворюються на жир і відкладаються на ваших боках і талії, мають негативний вплив на сердечно-судинну систему.
Повільні (складні) вуглеводи
Повільні вуглеводи набагато корисніші для організму, по-перше, їхній глікемічний індекс коливається від 0 до 40, вони багаті клітковиною, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, підтримують нормальний рівень цукру в організмі. Повільні вуглеводи — відмінний джерело енергії, вони надовго зберігають відчуття ситості та допомагають скоротити кількість споживаних калорій та схуднути.
- Крахмаль, розщеплюючись, переробляється на глюкозу та підтримує її рівень у крові. Знаходитись у картоплях, бобах та зернових.
- Глікоген, розпадаючись, також перетворюється на глюкозу. Міститься у печінці тварин, у раках та крабах.
- Клітковина стимулює ШКТ, очищає організм від шлаків та токсинів, холестерину, посилює роботу жовчного міхура. Допомагає довгий час не відчувати почуття голоду.
- Інсулін утворюється після залишків фруктози, входить до клітини артишоків та цикорію.
- Пектинові сполуки містяться у зрілих плодах овочів та фруктів. Вони також допомагають правильній роботі ШКТ, розщеплюють жирові клітини та стабілізують вес.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!