Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Риб’ячий жир шкідливіше, ніж здається
Іспанські дієтологи з Гранадського університету стверджують, що регулярне включення олії соняшника та риб’ячого жиру до раціону є істотною загрозою для здоров’я печінки, передає sutura.org.ua
У ході експерименту вчені кормили щурів їжею з добавками різних олій, у числі яких був риб’ячий жир, а також оливкове і соняшникове масло. При довгостроковому включенні в раціон риб’ячого жиру та олії соняшнику в тканинах печінки тварин відбувалися незворотні порушення. В результаті у піддослідних щурів розвивалися зміни печінки, що призводять до неалкогольного стеатогепатиту – важкої форми неалкогольної жирової хвороби печінки.
За словами вчених, ця ситуація відбувається через відкладення жиру в тканинах печінки і, як наслідок, запалення та пошкодження її клітин. Це, у свою чергу, підвищує ймовірність розвитку цирозу та злоякісних опухолей органу.
Оливкова олія була визнана найбільш безпечною для організму людини і, зокрема, для її печінки. Практично довічне надходження риб’ячого жиру в організм збільшувало оксидативний стрес для клітин печінки, гниловало роботу мітохондрій, знижувало функції клітин.
Прийом соняшникової олії підвищував ризики розвитку фіброзу печінки, негативно впливав на структуру органу та експресію генів, активізував процеси окислення у клітинах печінки.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!