Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Сало їсти чи не їсти — ось у чому питання!
Багато любителів сала відмовляються від цього продукту на користь здорового харчування. Але чи виправдані такі жертви? І обов’язково говорити салу однозначно «ні»? Давайте розберемося, інформує sutura.org.ua
Звідки виглядатиме сало.
Дослідники вважають, що батьківщиною сала треба вважати… Італію. Цим недорогим (на той момент), але калорійним та питним продуктом кормили рабів.
Зараз же сало вживає вся Європа, і лідери (ви не повірите) — Франція, Німеччина, Данія. Нам їх не догнати, але в нас теж знайдеться чимало любителів сала.
І у нас для них хороші новини: від нього зовсім не потрібно відмовлятися, адже це корисний і питательний продукт. Який може використовуватися як у повсякденних, так і святкових стравах.
У чому користь сала?
До складу сала входитиме арахідонова кислота, яка бере участь в активізації імунітету, якщо організм атакують вируси або бактериї. Також вона незамінна для здорового обміну холестерину. Причому сало є дуже цінним джерелом цієї кислоти, що містить набагато більше, ніж інші продукти (наприклад, парне молоко).
До речі, про холестерин. Багато не їсти сало саме через нього. І зовсім зря!
По-перше, холестерин не буває «поганим» або «хорошим», щоб не казали деякі популяризатори здорового харчування.
По-друге, у салі холестерину порівняно не багато – всього 85-90 мг на 100 г (для порівняння – у яйцях – 373 мг на 100 г!). А якщо ви будете їсти сало вприкуску з овощами, заправленими лимонним соком або уксусом, то дію холестерину взагалі буде нейтралізовано.
Сало містить витамини — A, D, E. Звичайно, воно не може стати значним їх джерелом (для цього доведеться з’їсти забагато, а надмірність шкідлива навіть із самими нейтральними продуктами), але загальний внесок у рацион сало вносити.
Нарешті, на салі дуже корисно змажити. У нього висока «точка диму» — 195-3, а це більше, ніж у більшості рослинних олій.
Ранок вечора мудріший
Деякі фахівці рекомендують їсти сало вранці. Пояснюють це так: печінка працює всю ніч, очищає дах від токсинів, переганяє їх у жовч. А сало сприяє тому, щоб ця жовч швидше потрапляла в кишечник, де вона в свою чергу сприяє травленню. Крім того, висока калорійність сала забезпечує приплив сил і енергії.
Але, звичайно, якщо ви вирішите скористатися порадою їсти сало вранці, від часника краще втриматися. А ось у будь-яку іншу годину краще вживати ці продукти разом. Справа в тому, що і чеснок і сало є джерелами селену — мікроелементу, який ще називають «мінералом довголіття».
Іноді потрібно виявляти обережність
Сало, як будь-який продукт, показано далеко не всім. Їм не рекомендується захоплюватися при цілій низці захворювань — холіциститі, гострому ентерколіті, жовчнокам’яній хворобі та інших. Якщо у вас загострення, відмовтеся від сала взагалі, в інші періоди суворо обмежте вживання — не більше 30 г за раз, і не щодня. Максимум — двічі на тиждень (і то після того, як це дозволить лікар).
І, звичайно, не забуватимемо про калорійність сала (приблизно 770 ккал на 100 г). Якщо їсти його у великих кількостях, на фігурі це обов’язково позначиться.
Підводячи підсумок, скажімо, що сало — справді корисний продукт, але пам’ятаєте вислови давніх лікарів: «у краплі ліки, у ложці — яд». Тобто, помірність у всьому — ось запорука справжнього здорового харчування.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!