Ви тільки не повернулися з ринку чи магазину з великим пакетом картопля, але ви не збираєтеся його використовувати всю і відразу? Найкращий спосіб зберегти картопля свіжою, це поставити її у холодильник, правильно?

Не поспішайте! А коли йдеться про картопля, то у зберігаючи її у холодильнику, ви можете підвищити ризик виникнення раку. Чому? За цим криється проста хімія, інформує sutura.org.ua

“Прохолодна температура холодильника може перетворювати крахмаль, що міститься в картоплях, на сахар” – так стверджує газета “Міррор”. “Саме тоді, коли ви смажите чи відварюєте картопля при високій температурі, цей сахар поєднується з амінокислотою – аспарагіном, і виділяє хімічну речовину, яка називається акриламід” – так стверджує Американська Асоціація Раку.

Акриламід є хімічною речовиною, яка використовується для виготовлення паперу, пластику та багатьох інших предметів побуту та речовин. Люди зіштовхуються з цією субстанцією найчастіше через куріння, але також її можна знайти у продуктах, таких як картопляні чіпси, крекери, хліб, пряники, каші та кофе.

Тож наскільки небезпечним є акриламід? Досліди, які проводилися на мишах, показали, що ця хімічна сполука значно підвищує ризик виникнення раку. Досліди на людях не продемонстрували змістовних доказів щодо шкідливості акриламіду, використаного у вигляді їжі, але вчені отримали змішані результати про рак нірок, ендометричний, та рак яєчників. Таким чаном, таки був знайдений зв’язок між цим речовиною та можливістю виникнення раку.

Хоча миші та люди переробляють акриламід по-різному, Національно-токсикологічна Програма класифікує цю хімічну речовину як канцероген. Це стало відомо, обґрунтовуючись на дослідженнях, проведених на лабораторних тваринах, які вживали акриламід через питну воду.

Дослідження показало, що можна уникнути виробітку акриламіду у картоплях, якщо не ставити її в холодильник, а також не готувати цей овоч до коричневого кольору.

Отже, приготуйте картопля безпечно, і дотримуйтесь рекомендацій Американської Ракової Асоціації, а саме, тримайте картошку подалі від холодильника, натомість зберігайте її у прохолодному сухому місці, і ви будете здоровими.