Дієтологи розповіли, чому деяким людям постійно хочеться їсти і як цього уникнути. Виявилося, що у всьому винні стрибки цукру в крові. Саме різке підвищення, а потім падіння рівня цукру змушує людей відчувати жахливе відчуття голоду без приводу. Через подібні стрибки людина може погладшати за рік на 9 кг і навіть більше, інформує sutura.org.ua

Але крім шкоди від колівання рівня глюкози, є також опасність отримати серйозні проблеми зі шлунком, якщо вживати натовп “неправильну” їжу.

Продукти, від яких необхідно відмовитися на натщесерце

Вода

По-перше, це вода. Є думка, що склянка води натощак може бути корисною, але деякі гастроентерологи вважають, що ця думка не завжди є правильною. Дуже важливо, щоб вода була кімнатною температурою. Холодна вода є небезпечною, якщо у людини є захворювання шлунку або серцево-судинної системи. Гаряча вода (65° С), випита на щастя, викликає опік шлунку, що в подальшому може призвести до утворення аномальних клітин, а ті, в свою чергу, можуть трансформуватися у злоякісні.

Корисною виявилася лише тепла вода. Саме таку воду рекомендовано пити вранці на щастя, щоб стимулювати секрецію та моторику органів травлення.

Кава

Іншим небезпечним продуктом для голодної шлунки лікарі називають кофе. Кава, яка випита на щастя, підвищує кислотність у шлунку, тим самим викликаючи нудоту і печію. Людям, у яких є діагностований синдром подразненого кишківника, категорично не рекомендується пити кову на натщесерце: напій погіршити симптоми: викличе здуття, різі, підвищене газоутворення та розлади.

М’ясо

Дієтологи порадили відмовитися від м’яса на натщесерце. Щоб перетравити м’ясо, організму потрібне багато енергії. У голодного людини цієї енергії просто немає. На завтрак рекомендується їсти вуглеводи, адже вранці особливо активно працює підшлункова залоза, і гормони інсулін та кортизол забезпечують доставку енергії у клітини. А енергія — це і є глюкоза, яку організм одержує зі складних вуглеводів. М’ясо та інші білки краще їсти в другій половині дня.

Хліб

Четвертим продуктом, який є небажаним для вживання вранці, дієтологи називають хліб і будь-які борошняні вироби, адже такий початок дня призводить до ожиріння. Швидкі вуглеводи не затримуються в шлунку і викликають потужний викид глюкози та інсуліну. Якщо до цього додати чистий сахар, який у більшості випадків додається до хліба та випічки, вийде справді небезпечна комбінація. Випічка з муки вищого ґатунку, дешеві макарони, білий хліб — усе це є великим навантаженням і для шлунка, і для кишківника.

Особливо небезпечними швидкі вуглеводні є для тих, хто має схильність до діабету, у кого спостерігається інсулінорезистентність та предіабет.

Свіжі соки

Крім того, категорично не варто пити вранці соки. У соках немає клітковини, це чиста вичавка, яка одразу б’є по підшлунковій залозі. А якщо ще поєднати сік з випічкою… Одним словом, сік дуже не рекомендується пити натощак.

Кислі фрукти та ягоди, такі як апельсини, яблука, ківі, журавлина та інші, також небезпечні для голодного желудка. Кислоти, які містяться у таких фруктах, призводять до печії та алергій, а в подальшому все закінчується гастритами та навіть виразкою.

При цьому також натощак не рекомендується їсти та овочі.

Йогурті

Крім того, дієтологи не бачать сенсу і в ранковому йогурті: кисломолочні продукти, що ужиті натощак, є марними. Кисле середовище шлунку вранці вбиває всі корисні бактерії.

Що можна вживати вранці

Виникає питання: що ж тоді можна їсти, якщо всі традиційні завтраки — такі, як апельсиновий сік із круасаном, бутерброд із ковбасою та сир із фруктами опинилися під забороною.

Дієтологи рекомендують зробити акцент на злаках і кашях, яйцях, запіканках. Підійдуть для завтраку корисні жири, тому можна їсти авокадо та орехи. Добре почати ранок із зеленого чаю чи шиповника — такий напій підбадьорити і додасть сил.