Що станеться, якщо відмовитися від борошняного на місяць
Відмова від борошняного та сладкого приносити користь тільки, якщо це необхідно за медичними показаннями, впевнені дієтологи. Найчастіше цю дієту використовують для схуднення, але результат далеко не завжди відповідає очікуванням.
Дієтолог пояснює: виключивши муку зі свого раціону, люди починають скидати вагу практично на очах. Але не всі розуміють, що йде не жир, а рідина. Річ у тому, що вуглеводи, які ми одержуємо в основному мучного, містяться в організмі у вигляді глікогену — кожен грам вуглеводів утримує біля себе 3-4 грами води. Відмовившись від борошняного, людина починає відчувати безсоння, тошноту, запаморочення, а головне, сповільнюється її мозкова діяльність. Щоби заповнити недолік вуглеводів, які є головним постачальником енергії, організм починає використовувати кетоні — вуглеводневі частинки. Їх використання призводить до неприємного запаху рота, слабкості і хронічної втоми. Поступово організм звикає до «нового палива», симптоми втоми пропадають, проте бути стовідсотковим замінником постачальника енергії кетоні не можуть.
Відмова від виробів зі злакових на 20-30 днів впливає на рівень нейромедіатора серотоніну у мозку. А значить, чим менше вуглеводів, тим гірше психічне здоров’я. Крім того, злакові допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, ожиріння та навіть цукрового діабету іншого типу.
Фахівці асоціації роз’яснюють: вуглеводи є основним джерелом енергії для роботи всіх органів, зростання та поділу клітин. Недоотримуючи вуглеводи, організм виявляється в екстремальній ситуації: він спочатку витрачає запаси глікогену, а потім і жирів. У цей період його почки отримують колосальне навантаження, від чого страждає весь організм.
Теоретично від борошняного можна зовсім відмовитися, але при цьому організм повинен отримувати всі ті корисні речовини, які містяться в мучному, з інших продуктів. На практиці робити це не рекомендується. Так, пшениця і жито містять від 10 до 13 % білка, від 6 до 70 % вуглеводів, від 2,5 до 4 % жирів. Всього лише 200 г хліба на день покривають потребу людини на 25-30 відсотків від добової норми білків, на 30-40 відсотків вуглеводів. Крім того, хліб дозволяє частично задовольнити потреби організму у кальції, фосфорі, калію, магнію та залізі. Плюс, звісно, білки.
Німецькі вчені встановили, що, відмовившись лише від хліба, людина позбавляється антиоксидантів, які перешкоджають розвитку раку товстої кишки. До речі, німецькі експерти запевняють, що у хлібній скоринці корисних речовин набагато більше, ніж у м’якуші. Більше того хлібобулочні вироби з темно-коричневою скоринкою, на відміну від слабо пропечених, зі світлою кіркою, містять корисних антиоксидантів у вісім разів більше. І з’являються ці корисні речовини лише у печених виробах — у борошні їх немає.
Якщо ж говорити про користь дієти без борошняної, диетологи різних країн в один голос стверджують: відмовлятися слід тільки від виробів з рафінованої муки: хліба та булок з білої муки, печива та іншого. Так після вживання борошняних виробів з цільнозернової муки навіть у невеликих кількостях, крім того, що людина отримує велику кількість корисних речовин, вона ще довго не відчуває почуття голоду. А після виробів з рафінованої муки вже через нетривалий час виникає бажання що-небудь з’їсти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!