Глютен – не випадково співзвучний з англійським словом glue (клей) – це білок, який «склеює» тісто і робить в’язким кетчуп. Він є у пшениці, ячмені, вівсі і житові, а також у напівфабрикатах, соусах і більшості сладостей на кшталт конфет, мороженого та міцного алкоголю. Генетично його не переносити лише 1% населення, а решта, хто добровільно вирішить відмовитися від глютену зможуть:

Схуднути. І справа тут не тільки у відмові від булочок, але й у тому, що ставши на «gluten-free» шлях, ви почнете тщательніше стежити за вмістом вашої тарілки, поважніше читати етикетки в супермаркеті і віддавати перевагу фермерським продуктам, тим самим виключивши зі свого раціону масу шкідливих (читаємо – калорійних) продуктів, інформує sutura.org.ua

Думати ясніше і міцніше спати. Девід Перлмуттер, американський невролог і автор бестселера «Їжа і мозок», вважає глютою головним винуватцем більшості неврологічних захворювань. Він пояснює це тим, що організм сучасного людини еволюційно не пристосований до переробки високовуглеводної їжі, тому перебуває в постійному стресі через запальний процес усередині, що позначається не найкращим чином і на роботі мозку.

Привести проблемну шкіру до ладу. Глютен – джерело запалення не тільки внутрішнього, але і зовнішнього стану людини, тому часто стає причиною акне, алергічних висипань та екземів, а ще – прискорює старіння шкіри, оскільки «склеює» колаген.

Позбутися від целюліту або помітно зменшити його прояви. Зв’язок між борошняною їжею та горбиками на шкірі – очевидна, у чому ви можете переконатися вже через пару тижнів після відмови від випічки білого хліба.

Стати щасливішими. Сертифікований дієтолог доктор Віккі Петерсен вважає, що зловживання глютеном веде до хімічного та гормонального дисбалансу, що відображається на психічному стані зі знаком «-». Виною тому – те саме внутрішнє запалення, яке «заганяє» організм у стан перманентного стресу, іншими словами – депресії.